Effect of Vitamin E and fat intake for prevention of early stage of type II diabetes
Project/Area Number |
18K02252
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | Ochanomizu University |
Principal Investigator |
Fujiwara Yoko お茶の水女子大学, 基幹研究院, 教授 (50293105)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
石川 朋子 お茶の水女子大学, ヒューマンライフイノベーション研究所, 特任准教授 (70212850)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
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Keywords | 高脂肪食摂取 / 糖尿病 / 膵β細胞 / インスリン / ビタミンE / ポリフェノール / トコトリエノール / β細胞 / 高脂肪食 / インスリン分泌 / インスリン抵抗性 / 膵臓 / 脂肪 |
Outline of Final Research Achievements |
Pancreatic beta cells proliferate and hypertrophy to increase insulin secretion and lower rising blood glucose levels , but their ability to do so is thought to fail, leading to the onset of diabetes. As this proliferation of pancreatic beta cells was reported to occur as early as three days after feeding a high-fat diet, the present study investigated the effects of vitamin E, polyphenols and types of lipids as influential dietary factors on the response of pancreatic beta cells at this very early stage. No effect of vitamin E was found, but polyphenols with anti-obesity properties and types of lipids were shown to have the potential to influence increased β-cell proliferation.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
肥満に起因する生活習慣病の中でも糖尿病患者は増加しており重要な課題となっている。しかし食生活によって糖尿病の予防や発症を遅らせることは可能である。血糖値を下げる唯一のホルモンであるインスリンは膵臓β細胞から分泌されるため、β細胞の数や機能維持は糖尿病予防に重要なターゲットである。本研究は、高脂肪食摂取後の体重や血糖値、血中インスリン濃度に変化が見られない、極めて初期段階の膵臓β細胞増殖作用と、それを制御可能な食品因子の探索を試みた。本研究は、栄養学的観点から高脂肪食摂取初期のβ細胞の応答を食事の影響を示したものであり、糖尿病予防において脂肪摂取時の食指導の一助となるものと考える。
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Report
(6 results)
Research Products
(15 results)