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Investigation of education for Registered Dietitian and Dietitian in nutrition care management at home

Research Project

Project/Area Number 18K02286
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 09010:Education-related
Research InstitutionWayo Women's University

Principal Investigator

Matsui Ikuko  和洋女子大学, 家政学部, 准教授 (80353209)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 渡邉 靜  共愛学園前橋国際大学短期大学部, 生活学科, 教授 (40622238)
山下 三香子  鹿児島県立短期大学, その他部局等【文学科(日本語日本文学専攻、英語英文学専攻),生活科学科(食物栄養専攻、生活科学専攻),商経学科(経済専攻、経営情報専攻),第二部商経学科】, 准教授 (10585441)
Project Period (FY) 2018-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥3,510,000 (Direct Cost: ¥2,700,000、Indirect Cost: ¥810,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Keywords在宅栄養管理 / 管理栄養士 / 栄養士 / 高齢期介護 / 介護支援専門員 / 高齢者 / 栄養教育 / 低栄養 / 訪問栄養食事指導 / 国際学会発表 / 国内学会発表 / 在宅医療・介護 / 栄養士教育 / 在宅訪問栄養管理 / 在宅管理栄養士
Outline of Final Research Achievements

The purpose of this study was to examine the educational content and build a system for registered dietitians and nutritionists who are professionals to take the initiative in nutrition management work in home medical care and nursing care settings. In the first year, we clarified the knowledge, skills and abilities of registered dietitians and nutritionists necessary for home nutrition management. From the second year onwards, we examined educational methods that can be provided at training facilities to enhance the practical skills of registered dietitians and nutritionists. In the final year, we surveyed nursing care support specialists, who are considered to be deeply involved in deciding whether or not to add nutrition management in the planning of in-home care, about the concepts and issues of nutrition management work at home.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

入院日数の短縮や施設から在宅介護への移行を勧める我が国における居宅栄養管理業務は、主に家族や介護職・看護職が従事する場合が多かった。これまでは施設の栄養管理業務に従事していた管理栄養士・栄養士が、在宅医療・介護においても専門家である管理栄養士・栄養士が、主導権を持って活動できるようになれば、今後更に増加すると考えられている我が国の超高齢化に関わる介護と慢性疾患治療に必要な介護保険費や医療保険費の負担軽減を図ることが可能である。更に、誰もが人生最後の日までQOLを維持し得る質の高い栄養ケアを長期間享受することが可能となり、国民全体の健康寿命延伸にもつながる。

Report

(6 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (19 results)

All 2022 2021 2020 2019 2018

All Journal Article (5 results) (of which Peer Reviewed: 5 results) Presentation (13 results) (of which Int'l Joint Research: 4 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] 栄養士・管理栄養士の実践力向上を目指す学修(第5報)-目測トレーニングのモチベーション向上-2022

    • Author(s)
      渡邉静・高橋雅子・宮﨑絢子・松井幾子
    • Journal Title

      共愛学園前橋国際大学短期大学部紀要

      Volume: 第1号 Pages: 59-67

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      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 栄養士・管理栄養士の実践力向上を目指す」学習(第5報)目測トレーニングのモチベーション向上2022

    • Author(s)
      渡邉静、高橋雅子、宮﨑絢子、松井幾子
    • Journal Title

      共愛学園前橋国際大学短期大学部

      Volume: 第1合 Pages: 59-67

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 栄養士・管理栄養士の実践力向上を目指す学修(第4報)食品・料理重量の目測学修の成果2021

    • Author(s)
      渡邉静、高橋雅子、松井幾子
    • Journal Title

      明和学園短期大学紀要

      Volume: 第30集 Pages: 151-154

    • NAID

      40022599401

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      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 栄養士・管理栄養士の実践力向上を目指す学修(第3報)食品・料理重量の目測能力の向上2020

    • Author(s)
      渡邉静、高橋雅子、松井幾子
    • Journal Title

      明和学園短期大学紀要

      Volume: 第29集 Pages: 29-35

    • NAID

      40022252565

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      2020 Research-status Report 2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 栄養士・管理栄養士の実践力向上を目指す教育(第2報)-食品・料理重量の目測学修の検討-2019

    • Author(s)
      渡邉静.高橋雅子.松井幾子
    • Journal Title

      明和短期大学紀要

      Volume: 第28集 Pages: 115-120

    • NAID

      40021893705

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      2018 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 栄養士・管理栄養士の実践力向上を目指す学修方法について2022

    • Author(s)
      渡邉静、高橋雅子、松井幾子
    • Organizer
      第81回日本公衆衛生学会総会
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      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 在宅医療・介護現場における栄養管理従事者の栄養教育について2022

    • Author(s)
      松井幾子、渡邉静、山下三香子
    • Organizer
      第10回日本食育学会学術大会
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      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] Education Aiming at Improvement of the Practical Skills of Registered Dietitian and Nutritionists in Japan2022

    • Author(s)
      松井幾子、渡邉静、高橋雅子
    • Organizer
      53rd Asia-Pacific Academic Consortium for Public Health
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      2022 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 栄養士・管理栄養士の実践力向上を目指す教育について~食品・料理重量の目測訓練から~2021

    • Author(s)
      松井幾子、渡邉静、高橋雅子
    • Organizer
      第9回日本食育学会
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      2021 Research-status Report
  • [Presentation] Investigating the State of Nutrision Education of the People on Charge of Nutrition care management at Home in Japan2021

    • Author(s)
      Ikuko M, Shizuka W, Mikako Y
    • Organizer
      52nd Asia-Pacific Academic Consortium for Public Health Conference
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      2021 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 在宅医療・介護の栄養管理従事者を対象とした教育内容の検討について2020

    • Author(s)
      松井幾子、渡邉静、山下三香子三香子
    • Organizer
      第79回日本公衆衛生学会総会
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      2020 Research-status Report
  • [Presentation] Ideal method of food delivery to elderly people receiving medical nutrition care at home in Japan2019

    • Author(s)
      松井幾子、渡邉静、渡辺彩、吉川咲愛
    • Organizer
      The 51st AsiaPacific Academic Consortium for Public Health
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    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 35歳を対象とした健診における栄養教育内容の検討~野菜摂取を中心に~2019

    • Author(s)
      小竹和美、松井幾子、松木麻子
    • Organizer
      日本食育学会
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      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 若年期生活習慣病予防を目的とした健康プランについて~食事調査結果から~2019

    • Author(s)
      松井幾子、渡邉静
    • Organizer
      日本公衆衛生学会
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      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 妊娠期女性の食事改善について~食事調査結果から~2019

    • Author(s)
      松井幾子、水貝明音
    • Organizer
      日本健康学会
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      2019 Research-status Report
  • [Presentation] Oral function focused nutritional care management for home-based patients/elderlies in Japan2018

    • Author(s)
      松井幾子.渡邉静
    • Organizer
      The 50th Asia Pacific Academic Consortium for Public Health
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 在宅高齢者の栄養管理における配食サービスのあり方について2018

    • Author(s)
      松井幾子.渡邉静.渡辺彩.吉川咲愛
    • Organizer
      第83回日本健康学会総会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 在宅医療・介護における栄養管理について~配食サービスからの一考察~2018

    • Author(s)
      松井幾子.渡邉静
    • Organizer
      第77回日本公衆衛生学会総会
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      2018 Research-status Report
  • [Book] 学校保健2019

    • Author(s)
      柳園順子、松井幾子、阿部眞理子、有松しづよ、石川満佐育、一期崎直美、植村和代、内田良、小柳康子、鈴木翔、知念渉、西丸月美、藤原志帆子
    • Publisher
      ミネルヴァ書房
    • ISBN
      9784623081837
    • Related Report
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URL: 

Published: 2018-04-23   Modified: 2024-01-30  

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