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Food scanner for non-destructive and temporal three-dimensional analysis and visualization of food preparation conditions

Research Project

Project/Area Number 18K05472
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionGunma University

Principal Investigator

TAKAHASHI Rheo  群馬大学, 大学院理工学府, 助教 (30375563)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 平島 円  三重大学, 教育学部, 教授 (80390003)
Project Period (FY) 2018-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Keywords食品分析 / 食品 / 屈折率 / 非破壊分析 / 分析
Outline of Final Research Achievements

The aim of this study is try to build a new nondestructive analyzer for food
nutrition, that is, the 3D food scanner. Typical nondestructive testing method of food evaluation are using ultrasound, near infrared spectroscopy, mid-infrared spectroscopy, Raman spectroscopy, hyperspectral imaging systems, magnetic resonance imaging, electronic nose, z-nose, biosensors, microwave absorption, and nanoparticles and colloids as sensors. On the other hand, our food scanner is a nondestructive analyzer based on the principle of optical computed tomography. In this study, we demonstrated the 3D distribution of moisture for a wheat rehydratable noodle (Udon).

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

NIR光CTは食品に限らず生体全般に適用可能と考えられ、例えば標識物質を用いずに癌細胞を検出する技術などへの応用が可能で、学術的にも実用的にも極めて重要な基幹技術として期待できる。食品中の成分や状態の分布を非破壊計測することができれば、食の安全・安心を評価する分析機器として活用できるほか、食品の生産・流通・加工・保存・調理・摂食のあらゆるシーンで科学的な活用が可能となる。本研究が開発する食品分析装置は量産化されればX線CTやMRIと比べ1/10~1/100の製造コストで製作可能であり、食品加工業をはじめとして幅広い分野での利用が期待される。

Report

(6 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (4 results)

All 2019

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (2 results) (of which Invited: 1 results)

  • [Journal Article] コーンスターチゲルの力学特性に及ぼすショ糖添加の影響2019

    • Author(s)
      平島円、高橋亮、西成勝好
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 52 Pages: 231-239

    • NAID

      130007692407

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 食品の栄養成分の3次元情報を非破壊計測するフードスキャナーの開発2019

    • Author(s)
      高橋亮
    • Journal Title

      食品と開発

      Volume: 54 Pages: 1-3

    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] コンニャクの科学2019

    • Author(s)
      高橋 亮
    • Organizer
      高分子学会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 高pHでのジャガイモ澱粉の糊化と糊液の特性2019

    • Author(s)
      平島 円 / 山本 ちひろ / 高橋 亮 / 磯部 由香 / 西成 勝好
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Related Report
      2018 Research-status Report

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Published: 2018-04-23   Modified: 2024-01-30  

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