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Analysis of new characteristics of cooked rice for demand stimulation

Research Project

Project/Area Number 18K05498
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization

Principal Investigator

KIMURA Eiichi  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 次世代作物開発研究センター, 上級研究員 (40391461)

Project Period (FY) 2018-04-01 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywordsイネ / 業務用米 / 水稲 / 米
Outline of Final Research Achievements

We clarified the evaluation method of characteristics of cooked rice and factors that define quality of cooked rice. First, we demonstrated the optimal evaluation method using tensippressor. Next, we indicated elements of outer hard inner soft characteristics of cooked rice by analyzing many kind of high yielding rice varieties. Further, we clarified relationship between detailed amylose content and characteristics of cooked rice and quality changes of cooked rice by fertilization management.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究で得られた成果は、現在消費量が増加している業務用炊飯米の品質評価に応用することができ、育種段階にある水稲についても、今回示した業務用米品種を評価する数値を基にして、業務用米適性を評価できる可能性がある。こうした成果は業務用米の需要を増加させることに繋がり、農業に貢献することができる。詳細なアミロース含量の解析結果については、これまでにない新しい知見であり、今後論文発表することで学術面での貢献とする。

Report

(4 results)
  • 2020 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (1 results)

All 2020

All Presentation (1 results)

  • [Presentation] 炊飯米のテンシプレッサーを用いた物性評価条件の検討2020

    • Author(s)
      木村映一 濱頭葵 金達英 野々上慈徳 後藤明俊 梅本貴之
    • Organizer
      日本作物学会
    • Related Report
      2019 Research-status Report

URL: 

Published: 2018-04-23   Modified: 2024-01-30  

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