• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Molecular interaction of theaflavins with phospholipids

Research Project

Project/Area Number 18K05525
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionTokyo University of Agriculture

Principal Investigator

NAKAYAMA Tsutomu  東京農業大学, 応用生物科学部, 教授 (50150199)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 奈良井 朝子  日本獣医生命科学大学, 応用生命科学部, 准教授 (00339475)
植草 義徳  慶應義塾大学, 薬学部(芝共立), 助教 (30753024)
飯嶋 益巳  東京農業大学, 応用生物科学部, 准教授 (40390728)
Project Period (FY) 2018-04-01 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords紅茶 / 紅茶ポリフェノール / テアフラビン類 / リン脂質膜 / NMR / 原子間力顕微鏡 / リポソーム / ポリフェノール / AFM / NOE / カカオポリフェノール / 柿ポリフェノール / 脂質膜 / リン脂質 / 分子間相互作用 / 胆汁酸ミセル / 脂質膜二重層 / テアフラビン / リン脂質二重層
Outline of Final Research Achievements

Theaflavins are typical red pigments in black tea. They have been suggested to contribute to astringency of black tea, inhibition of absorption of lipids and cholesterol by aggregation of bile acid micelles, and inactivation of viruses. In this research it is assumed that these functions are commonly ascribed to the molecular interactions between theaflavins and biological substances, especially phospholipid membranes. After mixing various black tea solutions or respective theaflavins with liposomes, turbidity analysis, observation by atomic force microbalance and NMR analysis were carried out. Among four theaflavins theaflavin-3-O-gallate (TF2A) or various diluted black tea solutions have been shown to cause strong interaction with the liposomes. These results could be contributed to clarify the mechanisms of the functions of theaflavins and to apply effective utilization of black tea or its components.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

学術的意義:最近、腸管から吸収されない難吸収性ポリフェノールの生理機能が注目されているが、その作用機構に関しては不明な点が多い。紅茶色素のテアフラビン類は典型的な難吸収性ポリフェノールであり、本研究の学術的意義はリン脂質膜との分子間相互作用を化学的に解析する点にある。
社会的意義:紅茶は水の次に人類の摂取量が多い飲料であるにもかかわらず、その赤色色素であるテアフラビン類の生理機能は未解明の部分が多い。本研究によってその作用機構が明らかになれば、生活習慣病の低減やウィルス不活化効果を最大限発揮できる紅茶の飲用法や紅茶成分の利用法を提言できる点にある。

Report

(4 results)
  • 2020 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (3 results)

All 2021 2020 2019

All Presentation (3 results)

  • [Presentation] NMRを用いたテアフラビン類とリン脂質膜との相互作用解析(第2報)2021

    • Author(s)
      陳 瀟逸、植草 義徳、中山 勉、木内 文之
    • Organizer
      日本薬学会第141年会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] NMRを用いたテアフラビン類とリン脂質膜との相互作用解析2020

    • Author(s)
      陳 瀟逸,植草 義徳,中山 勉,木内 文之
    • Organizer
      日本薬学会第140年会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] テアフラビン類の抗炎症作用とリン脂質膜に対する親和性の評価2019

    • Author(s)
      植草 義徳,陳 瀟逸,鰐口 あおい,倉田 幸一,中山 勉,木内 文之
    • Organizer
      日本薬学会第139年会
    • Related Report
      2018 Research-status Report

URL: 

Published: 2018-04-23   Modified: 2022-12-28  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi