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Optimization and prediction of tomato health-promoting properties by using agricultural big data

Research Project

Project/Area Number 18K05907
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
Research InstitutionUniversity of Miyazaki

Principal Investigator

kazufumi Zushi  宮崎大学, 農学部, 教授 (50435377)

Project Period (FY) 2018-04-01 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2019: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2018: ¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,000,000、Indirect Cost: ¥600,000)
Keywordsトマト / 機能性成分 / 予測モデル / アスコルビン酸 / ポリフェノール / 抗酸化活性 / 栽培環境 / 農業データ / ビタミンC / 農業ビッグデータ / 光環境
Outline of Final Research Achievements

英文
The aim of this study was to explore the factors that improve the content of health-promoting properties in tomatoes using agricultural big data obtained from cultivation sites, and to develop a predictive model for their contents, based on the clarification of the mechanism. As a result, the study was able to clarify the importance of light environment for the improvement of health-promoting properties (ascorbic acid, polyphenol, and antioxidant activity) of tomatoes using agricultural big data obtained from cultivation sites, and and prediction models for their contents could be constructed with high accuracy.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

トマトは機能性成分が豊富な野菜の一つであるが,その含量を予測する技術は未開発である.トマトの収量や生育の予測モデルは国内外の多くの研究グループが進めているが,機能性成分含量予測モデルを構築した研究成果は国内外を見渡しても無く,本研究が初めてである.これらのことから,本研究で得られた知見は,我が国のデータ駆動型スマート農業技術への貢献だけでなく,機能性成分における新たな研究の幕開けとなる大きなインパクトを持つ.

Report

(4 results)
  • 2020 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (10 results)

All 2020 2019 2018

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (9 results)

  • [Journal Article] Effect of light intensity and wavelengths on ascorbic acid content and the antioxidant system in tomato fruit grown in vitro2020

    • Author(s)
      Zushi Kazufumi、Suehara Chisato、Shirai Minori
    • Journal Title

      Scientia Horticulturae

      Volume: 274 Pages: 109673-109673

    • DOI

      10.1016/j.scienta.2020.109673

    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 異なるイチゴ圃場における葉厚と果実品質の季節変動および関連性2020

    • Author(s)
      津々木寛,松浦桃香,高橋ひろみ,霧村雅昭,圖師一文
    • Organizer
      園芸学会九州支部会
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      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] 異なる光波長がin vitro培養トマト果実のアスコルビン酸含量に及ぼす影響2019

    • Author(s)
      末原千聖,圖師一文
    • Organizer
      日本生物環境工学会2019年千葉大会
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      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 光環境がin vitro培養トマトのアスコルビン酸含量および 抗酸化システムに及ぼす影響の品種間差2019

    • Author(s)
      白井未紀,末原千聖,圖師一文
    • Organizer
      日本生物環境工学会九州支部 2019 年久留米大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] ミニトマト長期多段取り栽培におけるアスコルビン酸含量の季節変動2019

    • Author(s)
      福田大輝,久須美剣,圖師一文
    • Organizer
      日本生物環境工学会九州支部 2019 年久留米大会
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      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 光環境がIn vitro培養トマト果実の抗酸化システムに及ぼす影響の品種間差2018

    • Author(s)
      末原千聖, 永木理子, 圖師一文
    • Organizer
      日本生物環境工学会九州支部会
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      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 塩ストレスがIn vitro培養トマト果実のアスコルビン酸および抗酸化システムに及ぼす影響の品種間差2018

    • Author(s)
      永木理子, 圖師一文, 末原千聖
    • Organizer
      日本生物環境工学会九州支部会
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  • [Presentation] 乾燥ストレスとソバージュ仕立ての組み合わせがトマトの食味・機能性成分含量に及ぼす影響2018

    • Author(s)
      田北昂平, 圖師一文
    • Organizer
      日本生物環境工学会九州支部会
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  • [Presentation] 光環境がIn vitro培養トマト果実のアスコルビン酸含量に及ぼす影響の品種間差2018

    • Author(s)
      圖師一文, 末原千聖, 永木理子
    • Organizer
      日本生物環境工学会2018年東京大会
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    • Author(s)
      田北昂平, 圖師一文
    • Organizer
      日本生物環境工学会2018年東京大会
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      2018 Research-status Report

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Published: 2018-04-23   Modified: 2022-01-27  

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