Research Project
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
Modification mechanism of glycosyl moieties of anthocyanins with glucose was studied in sepals of delphinium mutants and anthocyanin-synthesizing carrot cultured cells. The analysis of structures of anthocyanin molecules in sepals of delphinium varieties suggested that glucosylation might occur step-by-step reaction to the glucosyl residue at the 7 position of anthocyanin by acyl-glucose dependent anthocyanin-acylglucoside glucosyltransferases (AAGT) in vacuole. The AAGT enzyme activity attaching a glucose to galactosyl residue of anthocyanin using acyl-glucose as a donor detected in the crude extract prepared from the anthocyanin-synthesizing carrot cultured cells. The enzyme protein for AAGT was purified from the crude extract of the carrot cells using column chromatography to be a single band on SDS-polyacrylamide electrophoresis.
液胞はこれまで二次代謝産物や老廃物を蓄積している静的な場であるとされてきたが、当研究者はアントシアニンへの糖修飾反応が液胞内で行われることを示し、液胞は糖修飾反応が起こる動的な場であることを示してきた。本研究においてアントシアニンに結合している糖にさらに糖を付加する反応もアシルグルコースを糖供与体とする液胞内酵素が機能していることを示した点において学術的意義がある。また医薬品の糖付加による親水性化において当酵素反応が利用できれば、天然に大量に含まれるアシルグルコースを糖供与体として用いることができることから、医薬品製造の酵素合成法の 1 ステップとして産業的に利用できることが期待される。
All 2020 2019 2018 Other
All Journal Article (2 results) (of which Open Access: 1 results, Peer Reviewed: 1 results) Presentation (1 results) Remarks (1 results)
Sci. Rep.
Volume: 10 Issue: 1 Pages: 15256-15256
10.1038/s41598-020-72078-4
The Horticulture Journal
Volume: 88 Issue: 4 Pages: 514-520
10.2503/hortj.UTD-100
130007734341
http://web.tuat.ac.jp/~ozeky/