Project/Area Number |
18K11138
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Daito Bunka University |
Principal Investigator |
Kaburagi Tomoko 大東文化大学, スポーツ健康科学部, 教授 (40339479)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
日野 るみ 大東文化大学, スポーツ健康科学部, 教授 (60451770)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2021: ¥260,000 (Direct Cost: ¥200,000、Indirect Cost: ¥60,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
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Keywords | 肥満 / 糖鎖 / シアル酸 / N-アセチルノイラミン酸 / 肥満モデルマウス / st6gal1 / 精巣上体脂肪 / インテグリンβ1 / 脂肪細胞 / 3T3-L1細胞 / 3T3-L1 / 糖転移酵素 / St6gal1 / α2,6シアル酸 / Integrin beta-1 |
Outline of Final Research Achievements |
The sialic acid (SA) is present at the end of glycan chains on the cell membrane surface and is an essential factor in bioregulation. We found that a decrease in the level of sialylated protein is associated with a dysfunction of adipocytes caused by obesity. The SA intake attenuated obesity with inhibiting hepatic oxidative stress and adipocytes' adipogenesis and serum lipid in high-fat diet induced obese mice. Since the SA is an essential component that exists in the human body and is also an ingredient in natural foods, it may be used to develop strategies to prevent and improve obesity without the risk of side effects.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
肥満では、脂肪細胞の機能変化が糖尿病や高血圧などの疾患を引き起こす因子となることが知られている。本研究では、糖鎖成分であるシアル酸の低下が、脂肪細胞の機能変化と関与することが発見され、さらにシアル酸の経口摂取が、肥満の抑制効果を有することも確認された。シアル酸は、生体成分であるとともに、母乳や様々な食品に含まれる安全性が高い成分である。よって、シアル酸を活用した肥満予防や肥満関連疾患の新たな予防・治療法の開発に貢献すると考えている。
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