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Research on the management and creativity of food trail using gastronomy as resource

Research Project

Project/Area Number 18K11884
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 80020:Tourism studies-related
Research InstitutionOsaka Seikei University

Principal Investigator

LEE MIHWA  大阪成蹊大学, 経営学部, 准教授 (30626289)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 尾家 建生  大阪公立大学, 研究推進機構, 客員研究員 (30441124)
中子 富貴子  公立小松大学, 国際文化交流学部, 教授 (80636358)
Project Period (FY) 2018-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2019: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2018: ¥2,730,000 (Direct Cost: ¥2,100,000、Indirect Cost: ¥630,000)
Keywordsフードトレイル / 食の街道 / マネジメント / オーセンティック / ガストロノミー / フードツーリズム / 観光まちづくり / 資源 / ガストロノミー資源 / ビジネスモデル / カリナリーツーリズム / フィールドサーベイ / 観光商品 / フードツアー / 食文化
Outline of Final Research Achievements

In this study, we examined examples of tourism urban development through food in Japan and attempted to propose a model for a Japanese version of food trail with a competitive advantage through a case study of the Apple Pie Trail in Ontario, Canada. As a result, we obtained suggestions that uniqueness can be brought out by fully utilizing local resources such as the natural, historical, and cultural resources of the region, centered on the DMO, and that authenticity can be conveyed by using storytelling. By referring to these suggestions, we can expect to develop sustainable and competitive Japanese food trails in the future. Based on the suggestions from this study, a model of a Japanese food trail with a competitive advantage can be conceived by combining Japan's unique retail facilities, "Michi-No-Eki," with resources such as culture, nature, and history that are unique to Japan.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

フードトレイルの研究は食と観光ビジネスの関係を巡って展開されて来た。特に2015年からUNWTO(国連世界観光機関)により開催されているガストロノミーツーリズム世界フォーラムなどに見られるようにガストロノミーのマネジメントと創造性の発揮が観光政策の主要な課題となっていた。そうした課題へのソリューションとなる本研究により新たなフードツーリズムの競争優位モデルの具現化につながる学術的創造性を有すると考えられる。

Report

(7 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (18 results)

All 2023 2022 2020 2019 2018

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (14 results) (of which Int'l Joint Research: 5 results,  Invited: 4 results)

  • [Journal Article] フードツーリズムからガストロノミーへのパラダイムシフト2020

    • Author(s)
      尾家建生
    • Journal Title

      平安女学院大学研究年報

      Volume: 20 Pages: 0-0

    • NAID

      120007025793

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 地方都市と農村におけるフードツーリズムの観光商品化2020

    • Author(s)
      尾家建生
    • Journal Title

      週刊農林

      Volume: 第2403号 Pages: 4-5

    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Journal Article] カナダオンタリオ州におけるフードトレイルの成功要因2019

    • Author(s)
      李美花・中子富貴子
    • Journal Title

      日本近代学研究

      Volume: 64 Pages: 261-274

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 場所の味覚、フードトレイルと価値共創2019

    • Author(s)
      尾家建生
    • Journal Title

      日本観光研究学会

      Volume: 1 Pages: 49-52

    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] Japanese version of food trail that utilizes local food2023

    • Author(s)
      李美花
    • Organizer
      The 3rd Global Congress of Special Interest Tourism & Hospitality (GLOSITH) Conference
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] ガストロノミーを資源とした日本型フ ードトレイル2022

    • Author(s)
      李美花
    • Organizer
      韓國日本近代學會第44回 國際學術大會,非對面(On-line) 學術大會
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] フードトレイルにおける「集積」と「周遊」に関する考察 :石川県・能登丼を事例に2022

    • Author(s)
      中子富貴子
    • Organizer
      日本フードツーリズム学会年報『フードツーリズム研究』2022年
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] ガストロノミーを資源とした日本型フードトレイル2022

    • Author(s)
      李美花
    • Organizer
      韓国日本近代学会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] フードツーリズに見る価値共創の予備的研究2020

    • Author(s)
      尾家建生
    • Organizer
      観光学術学会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 広域フードトレイルと価値共創の研究2020

    • Author(s)
      尾家建生
    • Organizer
      日本観光研究学会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] Current Situation of Food Trail (Apple Pie, Chocolate, Bacon/Ale) in Ontario, Canada2019

    • Author(s)
      李美花・中子富貴子
    • Organizer
      Ming Chuan University 台湾台北、the 2nd GLOSITH conference
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 場所の味覚、フードトレイルと価値共創2019

    • Author(s)
      尾家建生
    • Organizer
      日本観光研究学会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 日本におけるガストロノミーツーリズム2019

    • Author(s)
      中子富貴子
    • Organizer
      Pacific Tourism Forum (ロシアウラジオストク)
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 食と観光(フードツーリズム、フードトレイル)2019

    • Author(s)
      中子富貴子
    • Organizer
      こまつ市民大学:市民向け講座
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] カナダ・オンタリオ州におけるフードトレイル実態調査報告2019

    • Author(s)
      李美花・尾家建生・中子富貴子
    • Organizer
      日本フードツーリズム学会(第1回研究発表会)
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 地域の食と文化資源を活用したマーケティング手法2018

    • Author(s)
      李美花
    • Organizer
      韓国日本近代学会(38回要旨集)
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] ガストロノミーツーリズムの商品開発に見るDMOの役割2018

    • Author(s)
      尾家建生
    • Organizer
      日本観光研究学会(全国大会学術論文集第33回)
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] フード・トレイルにおけるマネジメントと協力体制2018

    • Author(s)
      中子富貴子
    • Organizer
      日本観光研究学会(全国大会学術論文集第33回)
    • Related Report
      2018 Research-status Report

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Published: 2018-04-23   Modified: 2025-01-30  

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