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An examination of the psychological mechanisms involved in maintaining and reducing reputational damage from Fukushima-produced food products.

Research Project

Project/Area Number 18K13281
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 10010:Social psychology-related
Research InstitutionTokyo Future University

Principal Investigator

Hanita Kenji  東京未来大学, モチベーション行動科学部, 准教授 (90757535)

Project Period (FY) 2018-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Keywords風評被害 / 原発事故 / 福島県産食品 / 購買意図 / 潜在態度 / 進化的アプローチ / 行動免疫システム / 感染嫌悪 / 潜在的認知 / 福島県産農作物 / 罹患回避 / 根本的社会的動機 / 二過程理論 / リスク認知 / 新型コロナウィルス感染症 / 感染予防行動 / 潜在的態度 / 罹患回避目標 / 顕在的態度 / 共通内集団 / 潜在的社会的認知 / 進化社会心理学
Outline of Final Research Achievements

This study examined the psychological factors related to harmful rumors about Fukushima-produced foods that occurred as a result of the accident at the Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant by conducting experiments and surveys from the perspectives of implicit social cognition and evolutionary social psychology. Implicit attitudes toward Fukushima-produced foods were not significantly different when compared to other prefectures (Yamagata and Shimane), but negative attitudes were associated with lower purchase intentions. Furthermore, germ aversion, which is related to the behavioral immune system evolved to avoid disease, was consistently shown to reduce purchase intensions for Fukushima-produced foods through enhancing anxiety over radiation and nuclear power. In addition, these influences that reduce purchase intentions for Fukushima-produced foods could be attenuated by subjective connections to Fukushima and by identifying Fukushima as an in-group.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

福島産食品の風評被害に関する社会心理学研究では,意識的な心理過程での検討がなされてきたが,本研究課題では非意識的・潜在的な心理過程がどのように影響しているかを明らかにした。また,行動免疫システムに関わる感染嫌悪が福島産食品に対する態度や購買意図に影響するプロセスも明らかにした。福島との「つながり」がこうした影響を緩和しうる可能性を見出したことにより,風評被害の問題に対する解決策を考えるうえでの一助になることが期待される。

Report

(7 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (7 results)

All 2023 2022 2020

All Presentation (7 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results)

  • [Presentation] Evolutionarily shaped social motives and attitudes toward foods from Fukushima2023

    • Author(s)
      Kenji HANITA
    • Organizer
      The 15th Biennial Conference of the Asian Association of Social Psychology
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 福島県産農作物の購買意図と関連する心理要因は改善したか?―原発事故11年後における検討―2022

    • Author(s)
      埴田健司・小森めぐみ
    • Organizer
      日本社会心理学会第63回大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 福島県産食品の風評被害に関わる心理過程の検討―食品安全性説明の効果および感染脆弱性との関連―2020

    • Author(s)
      埴田健司
    • Organizer
      日本心理学会第84回大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 緊急事態宣言発令直後の COVID-19 および福島県産食品へのリスク認知と行動(1)-自己・他者の身体的健康に対するCOVID-19 のリスク認知の規定因の検討-2020

    • Author(s)
      小森めぐみ・武田美亜・埴田健司・高木彩
    • Organizer
      日本社会心理学会第61回大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 緊急事態宣言発令直後の COVID-19 および福島県産食品へのリスク認知と行動(2)-COVID-19 と社会生活に関するリスク認知の関連-2020

    • Author(s)
      武田美亜・小森めぐみ・埴田健司・高木彩
    • Organizer
      日本社会心理学会第61回大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 緊急事態宣言発令直後のCOVID-19および福島県産食品へのリスク認知と行動(3)-感染症脅威状況下における福島県産食品の評価-2020

    • Author(s)
      埴田健司・小森めぐみ・武田美亜・高木彩
    • Organizer
      日本社会心理学会第61回大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 緊急事態宣言発令直後の COVID-19 および福島県産食品へのリスク認知と行動(4)-個人の感染予防行動に関する検討-2020

    • Author(s)
      高木彩・小森めぐみ・武田美亜・埴田健司
    • Organizer
      日本社会心理学会第61回大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report

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Published: 2018-04-23   Modified: 2025-01-30  

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