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Analysis of the regulatory mechanism of hydrolase production by glucose kinase in filamentous fungi

Research Project

Project/Area Number 18K14380
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 38020:Applied microbiology-related
Research InstitutionUniversity of Shizuoka

Principal Investigator

Tanaka Mizuki  静岡県立大学, 食品栄養科学部, 助教 (70803344)

Project Period (FY) 2018-04-01 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywords麹菌 / カーボンカタボライト抑制 / ヘキソキナーゼ / グルコキナーゼ / 糸状菌 / 酵素生産 / 脱ユビキチン化酵素 / アレスチン様タンパク質 / ユビキチン化 / 転写因子 / タンパク質分解 / トランスポーター
Outline of Final Research Achievements

Since koji mold Aspergillus oryzae produces a large amount of hydrolytic enzymes such as amylase, it is used for brewing Japanese traditional fermented foods, such as sake, miso, and soy sauce. It is known that the expression of amylolytic genes in A. oryzae is induced by maltose, but is suppressed by carbon catabolite repression in the presence of glucose. In this study, we found that the glucose kinases, hexokinase and glucokinase, are involved in both glucose-induced amylase production and carbon catabolite repression.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

麹菌をはじめとする糸状菌が分泌する糖質加水分解酵素は、食品製造などに使われる産業用酵素として広く用いられている。カーボンカタボライト抑制は、これらの糖質加水分解酵素の生産量が減少する主要な原因となっている。本研究によって得られて知見は、糸状菌におけるグルコースキナーゼの加水分解酵素遺伝子発現への関与を初めて明らかとしたものであり、大きな学術的意義がある。また、糸状菌における加水分解酵素の生産量を増加させることにも繋がることから、社会的意義も大きい。

Report

(4 results)
  • 2020 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (11 results)

All 2021 2020 2019 2018

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 1 results) Presentation (7 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 2 results)

  • [Journal Article] Induction and repression of hydrolase genes in Aspergillus oryzae2021

    • Author(s)
      Mizuki Tanaka, Katsuya Gomi
    • Journal Title

      Front. Microbiol.

      Volume: 12 Pages: 677603-677603

    • DOI

      10.3389/fmicb.2021.677603

    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 麹菌が生産する加水分解酵素とその遺伝子発現制御機構2020

    • Author(s)
      田中瑞己
    • Journal Title

      FFIジャーナル

      Volume: 225 Pages: 160-168

    • NAID

      40022248090

    • Related Report
      2020 Annual Research Report 2019 Research-status Report
  • [Journal Article] 麹菌のアミラーゼ生産のグルコース依存的な抑制機構2020

    • Author(s)
      田中瑞己
    • Journal Title

      生物工学会誌

      Volume: 98 Pages: 186-190

    • Related Report
      2020 Annual Research Report 2019 Research-status Report
  • [Journal Article] Nuclear export-dependent degradation of the carbon catabolite repressor CreA is regulated by a region located near the C-terminus in Aspergillus oryzae2018

    • Author(s)
      Tanaka Mizuki、Ichinose Sakurako、Shintani Takahiro、Gomi Katsuya
    • Journal Title

      Molecular Microbiology

      Volume: 110 Issue: 2 Pages: 176-190

    • DOI

      10.1111/mmi.14072

    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 黄麹菌における加水分解酵素遺伝子の発現制御機構2021

    • Author(s)
      田中瑞己
    • Organizer
      日本農芸化学会2021年度大会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 麹菌におけるカーボンカタボライト抑制を制御する脱ユビキチン化酵素CreBによるアレスチン様タンパク質CreDの発現制御2021

    • Author(s)
      田中 瑞己、藤田 翔貴、河原崎 泰昌、新谷 尚弘、五味 勝也
    • Organizer
      日本農芸化学会2021年度大会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] 麹菌のカーボンカタボライト抑制制御に関わるアレスチン様タンパク質CreDの発現量制御機構2020

    • Author(s)
      田中瑞己
    • Organizer
      日本農芸化学会大会2020年度大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] グルコースによる麹菌アミラーゼ生産抑制におけるグルコキナーゼの関与2019

    • Author(s)
      田中瑞己
    • Organizer
      第71回日本生物工学会大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 麹菌のグルコース依存的アミラーゼ生産抑制におけるグルコキナーゼの関与2019

    • Author(s)
      田中瑞己
    • Organizer
      第19回糸状菌分子生物学コンファレンス
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] The 20 amino acid region located near the C-terminus of carbon catabolite regulator CreA is critical for rapid degradation of CreA in Aspergillus oryzae2019

    • Author(s)
      Tanaka Mizuki、Ichinose Sakurako、Kawarasaki Yasuaki、Shintani Takahiro、Gomi Katsuya
    • Organizer
      30th Fungal Genetics Conference
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] グルコースによる麹菌アミラーゼ生産の抑制機構2018

    • Author(s)
      田中瑞己
    • Organizer
      第70回日本生物工学会大会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Invited

URL: 

Published: 2018-04-23   Modified: 2022-01-27  

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