Investivgation of adipocyte-brain nerve cell communication through adipokine
Project/Area Number |
18K14405
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Shinshu University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2020-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2019)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2018: ¥2,990,000 (Direct Cost: ¥2,300,000、Indirect Cost: ¥690,000)
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Keywords | 脂肪細胞 / アディポカイン / 肥満 / NAMPT / NAD / 大豆イソフラボン / イソフラボン / 発現調節機構 / ゲニステイン / プロヒビチン / 細胞間コミュニケーション |
Outline of Final Research Achievements |
We examine the effect of NAMPT, which is a secretory protein derived from adipose tissue, on adipocyte differentiation and brain function. 1) We found that NAMPT is required for adipocyte differentiation and lipid strage. Furthermore, our screening assay indicated taht soy isoflavone genistein might be food component that increased NAMPT expression and secretion levels from adipocytes. 2) Genistein administration remarkably increased NAMPT protein in the visceral adipose tissue of mice. Since NAMPT secreted from adipose tissue was reported to improve brain function, we analyzed the amount of NAMPT in the cerebrum. Genistein had no influence on NAMPT expression in the cerebrum.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
脂肪組織から分泌されるNAMPTタンパク質は、脳視床下部でのNAD+合成量を増加することで、身体機能の活性化を促す。脂肪組織におけるNAMPTは加齢とともに減少することから、食品因子によってNAMPT量を増加、回復することは、加齢による身体機能や脳機能の低下を緩和できると考えられる。本研究では、NAMPTの分泌量を増加する食品成分として大豆イソフラボンであるゲニステインを見出した。この成果は、高齢社会である我が国において、加齢による身体機能、認知機能低下を脂肪組織を活用することで改善するといった新たな方策になると言える。
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Report
(3 results)
Research Products
(10 results)