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Evaluation of reduced allergenicity of wheat using proanthocyanidins

Research Project

Project/Area Number 18K14415
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionOsaka Institute of Public Health

Principal Investigator

Satsuki-Murakami Taro  地方独立行政法人 大阪健康安全基盤研究所, 衛生化学部, 主任研究員 (70393254)

Project Period (FY) 2018-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords小麦グリアジン / プロアントシアニジン / 高分解能質量分析装置 / ELISA / 小麦グリアジンペプチド / 高分解能飛行時間型質量分析装置 / 人工消化液 / 腸管吸収モデル / 高分解能飛行時間型質量分析装 / Caco2細胞 / LC-QTOF/MS / モノクローナル抗体 / 反応阻害曲線 / 低アレルゲン化 / 人工腸管モデル
Outline of Final Research Achievements

Extraction solutions containing proanthocyanidins (PACs) were observed to inhibit gluten quantification using ELISA. Consequently, we hypothesize that utilizing the binding affinity of PACs to gliadin could potentially facilitate the development of a hypoallergenic approach for wheat. The primary objective of this investigation was to explore the involvement of PACs in binding to epitopes within gliadin. Through the utilization of an antibody that specifically recognizes the immunodominant 33-mer peptide derived from α-gliadin, a methodology for assessing the binding capacity of PACs to the gliadin epitope was established. Distinctions in PACs across various plant species were discernible through the implementation of high-resolution time-of-flight mass spectrometry.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究では小麦グリアジン中の33残基のペプチドを認識する抗体を利用することによって、PACのグリアジンへの結合能を評価する方法を確立した。また、PACのPhologlucinol分解産物を高分解能飛行時間型質量分析装置で分析することによって、植物種ごとのPACの差異解析も可能であったため、今後はグリアジンへの結合能の高いPACの構造確認への応用も期待される。本研究で得られた成果を応用することで、グリアジンへの結合能の高い植物中のPACを確認することができるため、小麦の低アレルゲン化法の開発への応用が期待される。

Report

(6 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (7 results)

All 2023 2022 2021 2020 Other

All Presentation (6 results) Remarks (1 results)

  • [Presentation] 特定原材料(小麦)の改良抽出法の室間共同試験による評価2023

    • Author(s)
      村上太郎、村野晃一、山﨑朋美、柿本葉、若栗忍、高取聡、角谷直哉、渡辺卓穂
    • Organizer
      日本食品化学学会 第29回総会・学術大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 精度管理用試料を利用した特定原材料(小麦)の測定阻害評価と改良抽出法についての検討2022

    • Author(s)
      村上太郎,村野晃一,山﨑朋美,柿本葉,若栗忍,高取聡,角谷直哉,渡辺卓穂
    • Organizer
      日本食品化学学会 第28回総会・学術大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 特定原材料(小麦)の改良抽出法の評価に向けた室間共同試験用試料の調製2022

    • Author(s)
      村上太郎,村野晃一,山﨑朋美,柿本葉,若栗忍,高取聡,角谷直哉,渡辺卓穂
    • Organizer
      AOAC INTERNATIONAL JAPAN SECTION第25回年次大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 特定原材料(小麦)の改良抽出法の評価に向けた室間共同試験用試料の調製2022

    • Author(s)
      村上太郎,村野晃一,山﨑朋美,柿本葉,若栗忍,高取聡,角谷直哉,渡辺卓穂
    • Organizer
      第59回全国衛生化学技術協議会年会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 特定原材料検査の内部品質管理における課題と不確かさの推定2021

    • Author(s)
      村上太郎、村野晃一、工藤鮎子、清田恭平、昌山敦、高取聡、山野哲夫
    • Organizer
      第58 回全国衛生化学技術協議会年会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 小麦グリアジンのエピトープとの結合に関与する プロアントシアニジンの探索2020

    • Author(s)
      村上太郎、工藤鮎子、村野晃一、山口之彦、山野哲夫
    • Organizer
      日本食品化学学会 第 26 回総会・学術大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Remarks] カカオを含む加工食品からの 小麦タンパク質の改良抽出法について

    • URL

      http://www.iph.osaka.jp/s011/20220221103111.html

    • Related Report
      2021 Research-status Report

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Published: 2018-04-23   Modified: 2024-01-30  

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