Project/Area Number |
18K14532
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 41010:Agricultural and food economics-related
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Research Institution | Kyoto University (2019-2021) Doshisha University (2018) |
Principal Investigator |
Kito Yayoi 京都大学, 農学研究科, 講師 (50611802)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Fiscal Year 2020: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2018: ¥390,000 (Direct Cost: ¥300,000、Indirect Cost: ¥90,000)
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Keywords | 消費者行動 / リスク認知 / 食品由来リスク / 情報探索 / 食中毒 / リスク認知と行動 / リスクコミュニケーション / 病原性微生物 |
Outline of Final Research Achievements |
The aim of this study was to consider people’s knowledge, perception, and behavior regarding risks of foodborne illness and the background factors. The following points were examined: (1) consumers’ knowledge, risk perception, and behavior regarding eating raw meat and their background factors, (2) consumers’ association regarding cooking method with risk, and (3) how various risks were considered in food purchasing behavior.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
食品由来リスクのなかでも、消費者個人レベルでリスク管理行動をとることが必要な食肉生食や家庭での調理に関しては、知識、リスク認知に加えて、リスク管理行動とその規定要因を理解し、リスクコミュニケーション方法を検討することが社会的に重要である。また、食肉の生食行動や調理行動については、感情や嗜好、文化的要因や規範が影響することから、これまでのリスク認知研究で想定されなかった規定要因を含めた因果関係のモデルを提示することになると考えられる。
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