Project/Area Number |
18K17964
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Nara Women's University |
Principal Investigator |
Kitagishi Yasuko 奈良女子大学, 大学院人間文化総合科学研究科, 博士研究員 (10747322)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2021: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2020: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2019: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
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Keywords | 機能性食成分 / エピジェネティック解析 / 遺伝子発現 / 卵子の老化 / 細胞内シグナル伝達 / 細胞老化 / 食事療法 / 免疫細胞 / エピジェネティクス / 遺伝子発現制御 / アレルギー疾患予防 |
Outline of Final Research Achievements |
Our conclusions may indicate a novel role for gut microbiota (or probiotics), D-amino acids, and vitamins supplemented in certain diet for the epigenetic regulation of cells or tissues, providing a cross-regulatory molecular basis for revealing the nutritional regulation network of food and diet quality, suggesting for the treatment of various diseases including diabetes mellitus, nephropathy, cancers, and psychological disorders.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
食品成分を用いて、遺伝子発現レベルで疾患細胞や組織をコントロールすることができれば、系統的な薬理メカニズムの解明にも十分活かすことが可能である。さらに、本研究は分子栄養学の大幅な発展に貢献するうえ、日々の食生活の改善で健康増進を図るため、社会的意義が大きい。正確な科学情報や機能性食品科学技術の革新は、日常食生活に安心をもたらすばかりでなく、将来の医療費を削減するなど社会貢献度も高い。
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