Research on sustainability based on multi-layer network structure of food tourism
Project/Area Number |
18K18282
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 80020:Tourism studies-related
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Research Institution | Teikyo University (2019-2022) Shumei University (2018) |
Principal Investigator |
IIZUKA Ryo 帝京大学, 経済学部, 講師 (80759522)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
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Keywords | フード・ツーリズム / 多層ネットワーク構造 / 農村資源 / ルーラリティ / アクターネットワーク / 農村地域 / 農村景観 / 西フランデレン州 / ノール県 / ベバリッジ・ツーリズム / ビール醸造 / 西オーストラリア州 / 広域観光圏 / 農村 / 観光地域 / ヨーロッパ / 地理学 / 多層ネットワーク / フランデレン地方 |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, we applied the Actor-Network Theory to clarify the roles and relationships of multi-level actors who constitute food tourism in modern European rural areas, focusing on rural areas in Belgium. Functional segregation among actors was carried out based on the rurality shared by those actors across national borders leading to consistent food tourism promotion. A network structure based on such rurality contributed to the sustainability of food tourism.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究で明らかにされたフード・ツーリズム空間におけるアクター構造は、地域資源の活用や内発的な地域開発を通じたサステイナブル・ツーリズムの導入を模索する日本の農村においても参考になるものであり、農村政策や観光政策、および地域振興政策の面で活用することが可能となる。つまり、農村の活性化に資する知見の提供に寄与することができる。
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Report
(6 results)
Research Products
(11 results)