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Why does high-fat diet induce decline in cognitive function?

Research Project

Project/Area Number 18K19737
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Medium-sized Section 59:Sports sciences, physical education, health sciences, and related fields
Research InstitutionKyoto University

Principal Investigator

Kousaku Ohinata  京都大学, 農学研究科, 准教授 (00361147)

Project Period (FY) 2018-06-29 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥6,240,000 (Direct Cost: ¥4,800,000、Indirect Cost: ¥1,440,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,990,000 (Direct Cost: ¥2,300,000、Indirect Cost: ¥690,000)
Fiscal Year 2018: ¥3,250,000 (Direct Cost: ¥2,500,000、Indirect Cost: ¥750,000)
Keywords認知機能 / 脳 / 海馬 / 神経新生 / ペプチド / 糖尿病 / 認知症 / 神経疾患 / 高脂肪食摂取 / 高脂肪食 / 神経栄養因子
Outline of Final Research Achievements

The brain is known to be highly independent from the peripheral but is often affected by peripheral environment. Epidemiological studies have revealed that diabetes is a risk factor for dementia, and that the peripheral environment affects brain function. We demonstrated that intake of high-fat diet, which induces diabetes, declined cognitive function in mice, even after shot-term administration.
It is important to prevent dementia before the induction of nerve cell death. It might be ideal if functional molecules to prevent dementia can be taken as general foods. We then focused on components of milk, which was reported to be a protective factor for cognitive decline from an epidemiological study, and found milk peptides to suppress cognitive decline induced by high-fat diet intake.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

疫学調査により判明した危険因子と防御因子に基づいて認知機能に影響を及ぼす外的要因を検討した。マウスに高脂肪食を1週間与えたところ、海馬依存的な認知機能低下が認められ、さらに、牛乳ペプチドの経口投与により、この機能低下が改善された。したがって、脳機能が末梢環境に強く影響されるとともに、末梢シグナルにより改善することが判明した。認知症予防では、神経細胞死が誘発される前の対策が重要であり、食品から機能分子を日常的に摂取できれば理想的である。したがって、これらの結果は、末梢環境に注目した食による新しい認知症予防の可能性を示しているといえる。加えて、新しい作用機構を解明し基礎科学の発展に寄与した。

Report

(3 results)
  • 2019 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2018 Research-status Report
  • Research Products

    (8 results)

All 2020 2019 2018

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (6 results) (of which Invited: 5 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] Orally administered milk-derived tripeptide improved cognitive decline in mice fed a high-fat diet.2019

    • Author(s)
      Nagai A, Mizushige T, Matsumura S, Inoue K, Ohinata K.
    • Journal Title

      FASEB J

      Volume: 33 Issue: 12 Pages: 14095-14102

    • DOI

      10.1096/fj.201900621r

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] ペプチドハンティング ~多彩な機能性を示す食品由来ペプチドの発見とそのメカニズム~2019

    • Author(s)
      大日向耕作
    • Organizer
      第3回生活習慣病予防研究会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 神経系と食品成分の相互作用~食品由来の新しい情動調節ペプチド~2019

    • Author(s)
      大日向耕作
    • Organizer
      日本食品科学工学会関西支部大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 高脂肪食摂取による認知機能低下に対する 牛乳由来ペプチドの改善作用2019

    • Author(s)
      古川太一、永井研迅、水重貴文、松村成暢、井上和生、大日向耕作
    • Organizer
      日本アミノ酸学会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 末梢ー中枢相互作用の解明による新しい脳機能改善戦略2019

    • Author(s)
      大日向耕作
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 末梢からのシグナルに着目した脳機能調節ペプチドの探索と作用機構2018

    • Author(s)
      大日向耕作
    • Organizer
      ヒト介入試験を活用した食による健康長寿の増進に関するプラットフォーム合同研究会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 超高齢社会に挑む食の生理化学 ー新しい記憶低下改善および動脈弛緩ペプチドの発見ー2018

    • Author(s)
      大日向耕作
    • Organizer
      生理化学ユニット第8回シンポジウム
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Invited
  • [Book] 食による新しい脳機能改善戦略2020

    • Author(s)
      大日向耕作
    • Total Pages
      4
    • Publisher
      Food Style 21
    • Related Report
      2019 Annual Research Report

URL: 

Published: 2018-07-25   Modified: 2021-02-19  

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