Project/Area Number |
19208021
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Agro-economics
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Research Institution | Kyoto University |
Principal Investigator |
NIIYAMA Yoko Kyoto University, 大学院・農学研究科, 教授 (10172610)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
KASUGA Fumiko 国立医薬品食品衛生研究所, 食品衛生管理部, 室長 (40183777)
IGIMI Sizunobu 国立医薬品食品衛生研究所, 食品衛生管理部, 室長 (70212743)
TSUTSUI Toshiyuki 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 上席研究員 (70391448)
HOSONO Hiromi 京都大学, 農学研究科, 准教授 (00396342)
YASAKA Masamitsu 東京大学, 経済学研究科, 准教授 (90191098)
KIYOHARA Akiko 中国学園大学, 現代生活学部, 講師 (20351968)
MATSUMOTO Tsuneo 一橋大学, 法学研究科, 教授 (20127715)
KUSUMI TAKASHI 京都大学, 教育学研究科, 教授 (70195444)
TACHIKAWA Masashi 茨城大学, 農学研究科, 准教授 (40356324)
KUNUGI Yukiko 愛知大学, 経営学部, 教授 (60167385)
TAKATORIGE Toshio 大阪大学, 医学系研究科, 教授 (20206775)
AKITSU Motoki 京都大学, 農学研究科, 准教授 (00202531)
TSUJIMURA Hideyuki 京都大学, 農学研究科, 准教授 (50303251)
KUDO Haruyo 京都大学, 農学研究科, 准教授 (60452281)
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Research Collaborator |
KAWAMURA Ritsuko 立命館大学, 国際関係学部, 准教授
HIRAYAMA Rumi 京都大学, 大学院・教育学研究科
IKEKI Ryuta 京都大学, 大学院・教育学研究科
AMINAKA Namie 京都大学, 大学院・農学研究科
IMAIZUMI Aki 京都大学, 大学院・農学研究科
KITO Yayoi 京都大学, 大学院・農学研究科
YAMAMOTO Kouhei 京都大学, 大学院・農学研究科
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Project Period (FY) |
2007 – 2009
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2009)
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Budget Amount *help |
¥48,100,000 (Direct Cost: ¥37,000,000、Indirect Cost: ¥11,100,000)
Fiscal Year 2009: ¥13,520,000 (Direct Cost: ¥10,400,000、Indirect Cost: ¥3,120,000)
Fiscal Year 2008: ¥16,770,000 (Direct Cost: ¥12,900,000、Indirect Cost: ¥3,870,000)
Fiscal Year 2007: ¥17,810,000 (Direct Cost: ¥13,700,000、Indirect Cost: ¥4,110,000)
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Keywords | リスクアナリシス / 食品安全行政 / リスクコミュニケーション / リスク認知 / 職業倫理 / 食品企業倫理 / プロフェッション / レギュラトリーサイエンス / リスクアセスメント / リスクマネジメント / 専門職業 / リスクリテラシー |
Research Abstract |
The International symposium about the setting of numerical targets in microbiological risk management, investigation on how the experts in Zoonoses get information, summing up the international trends in risk governance regarding the nanotechnology and in traceability in food chain, and investigation on the food safety ordinances in the prefectures were done. The cross national study on the food related risk perceptions, the psychological experiments on the remembrance of the sources of information, the study on the consumer evaluation of food were conducted. The producing of the framework of social responsibilities in food business, summing up the international trend of the studies on corporate social responsibility, and the case study on profession of food safety/public health and on ethical relationship between producers and consumers were conducted.
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