Project/Area Number |
19300256
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits, studies on eating habits
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Research Institution | National Institute of Advanced Industrial Science and Technology |
Principal Investigator |
YOSHIDA Yasukazu National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, 健康工学研究センター, 研究センター付 (90358333)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
NIKI Etsuo 独立行政法人産業技術総合研究所, 健康工学研究センター, 顧問 (20011033)
AKAZAWA Yoko 独立行政法人産業技術総合研究所, 健康工学研究センター, 特別研究員 (50549897)
SAITO Yoshiro 独立行政法人産業技術総合研究所, ヒューマンストレスシグナル研究センター, 研究員 (70357060)
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Project Period (FY) |
2007 – 2009
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2009)
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Budget Amount *help |
¥15,600,000 (Direct Cost: ¥12,000,000、Indirect Cost: ¥3,600,000)
Fiscal Year 2009: ¥5,330,000 (Direct Cost: ¥4,100,000、Indirect Cost: ¥1,230,000)
Fiscal Year 2008: ¥5,070,000 (Direct Cost: ¥3,900,000、Indirect Cost: ¥1,170,000)
Fiscal Year 2007: ¥5,200,000 (Direct Cost: ¥4,000,000、Indirect Cost: ¥1,200,000)
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Keywords | 機能性食品 / 酸化ストレスマーカー / ヒドロキシリノール酸 / ヒドロキシコレステロール / タンパク質酸化修飾 / 酸化DJ-1 / 酸化ストレス / コエンザイムQ / ビタミンE / 酸化修飾DJ-1 / トコフェロール / 脂質酸化物 / トコフェリルキノン / グルタチオン / コレステロール / リノール酸 / 抗酸化物質 |
Research Abstract |
Lipid peroxidation products have received a great deal of attention for the partical application to clinical use as bio-markers. To assess the antioxidative role of functional foods and antioxidants, vitamin E and BO-653, in a mouse model and culture cell using lipid peroxidation and protein oxidation products. In the present study, we proposed that lipid peroxidation (tHODE and tOHCh) and protein oxidation are indeed good markers for the detection of progression of oxidative stress and effect of functional foods.
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