Timing of feeding alters the suppressive effects of repetitive stretching on muscle atrophy in rats
Project/Area Number |
19500441
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Rehabilitation science/Welfare engineering
|
Research Institution | Aichi Medical College for Physical and Occupational Therapy (2008) Nagoya University (2007) |
Principal Investigator |
INOUE-MIYAZU Masumi Aichi Medical College for Physical and Occupational Therapy, 講師 (50335056)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
HASEGAWA Noboru 岐阜女子大学, 家政学部, 教授 (10156317)
MURAKAMI Taro 中京女子大学, 健康科学部, 教授 (10252305)
KAWAKAMI Keisuke 名古屋大学, 医学部, 准教授 (60195047)
SASAI Nobuaki 姫路獨協大学, 医療保健学, 講師 (20454762)
|
Project Period (FY) |
2007 – 2008
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
|
Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2008: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Fiscal Year 2007: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
|
Keywords | リハビリテーション / 医療・福祉 / 筋萎縮抑制 / 伸張刺激 / 栄養学 / 筋萎縮軽減 / 食事時間 / ラット |
Research Abstract |
周期的伸張刺激によって筋萎縮は抑制される。この効果は、食事時間を加味すると、高まる可能性がある。本研究では、伸張刺激に近い時間に食事をすると、伸張刺激による筋萎縮抑制効果が高まるかどうかを検討した。その結果、伸張刺激の直後に摂食した方が、4 時間後に摂食するより筋萎縮抑制効果が大きいことがわかった。これらのことから、萎縮抑制のための運動は、食事時間も考慮した上で行うとさらに効果的であることが示唆された。
|
Report
(3 results)
Research Products
(23 results)