Inhibitory effect of food polyphenols on liver disease
Project/Area Number |
19500620
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Applied health science
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Research Institution | Nagoya Keizai University |
Principal Investigator |
SUZUKI Yasuo Nagoya Keizai University, 人間生活科学部, 講師 (30352868)
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Project Period (FY) |
2007 – 2008
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
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Budget Amount *help |
¥3,640,000 (Direct Cost: ¥2,800,000、Indirect Cost: ¥840,000)
Fiscal Year 2008: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2007: ¥2,730,000 (Direct Cost: ¥2,100,000、Indirect Cost: ¥630,000)
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Keywords | 肝疾患 / クルクミン / 抗酸化作用 / ポリフェノール / コラーゲン / カテキン / 活性酸素 |
Research Abstract |
クルクミンが正常肝細胞株Ac2Fの抗酸化タンパク質(HO-1、SOD-1、SOD-2)のmRNA発現やそのタンパク質発現にどのように与えるかを調べた。その結果、クルクミンは、これらタンパク質のmRNAの発現やたんぱく質を調べた0から40μMの濃度で濃度依存的に上昇させることがわかった。これらの結果は、クルクミンが、活性酸素種を取り除くことにより、酸化ストレスを減少させ、肝疾患を抑制する可能性を示唆すると考えている。
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Report
(3 results)
Research Products
(4 results)