• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Basic Studies for the Development of Diet for the Elderly

Research Project

Project/Area Number 19500662
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionYamanashi Prefectural University

Principal Investigator

TAKAHASHI Tomoko  Yamanashi Prefectural University, 人間福祉学部, 准教授 (10364861)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 大越 ひろ  日本女子大学, 家政学部, 教授 (80060698)
Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) OGOSHI Hiro  日本女子大学, 家政学部, 教授 (80060698)
Project Period (FY) 2007 – 2008
Project Status Completed (Fiscal Year 2008)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2008: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2007: ¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Keywordsテクスチャー / 老化 / 物性実験 / 食品 / リハビリテーション / 蛋白質
Research Abstract

ゲル試料について、口中に取り込む際の一口量が2ml よりも5ml の方が、嚥下回数への物性の影響が大であることが示された。プレーンヨーグルトに寒天A(通常の寒天)、寒天B(分子量を低下させた寒天、攪拌など変形させることで流動性が生じる)、ゼラチンの3 種類のゲル化剤を添加したヨーグルトゲルでは、寒天A ヨーグルトゲルが有意に飲み込みやすく、嚥下時筋活動量も小さいことがわかった。ヨーグルトゲルへの砂糖添加の影響においては、砂糖添加試料の方が無添加試料よりも有意に風味が良いと評価されたが、嚥下時筋活動は砂糖添加の有無よりも、ゲルの硬さの影響の方が大であることが示された。

Report

(3 results)
  • 2008 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2007 Annual Research Report
  • Research Products

    (13 results)

All 2009 2008 2007

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 4 results) Presentation (9 results)

  • [Journal Article] 力学的特性の異なるヨーグルトゲルの食べやすさと嚥下時筋活動2009

    • Author(s)
      高橋智子、大越ひろ
    • Journal Title

      日本調理科学界誌 42(2)

      Pages: 102-109

    • NAID

      110007227699

    • Related Report
      2008 Final Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 力学的特性の異なるョーグルトゲルの食べやすさと嚥下時筋活動2009

    • Author(s)
      高橋 智子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 42(2)

      Pages: 102-109

    • Related Report
      2008 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] ゲル状食品の力学的特性と一口摂取量が咀嚼方法、嚥下回数に及ぼす影響2008

    • Author(s)
      高橋智子、園田明日佳、 古宇田恵美子、中村彩子、大越ひろ
    • Journal Title

      栄養学雑誌 66(5)

      Pages: 231-240

    • NAID

      10024334908

    • Related Report
      2008 Final Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] ゲル状食品の力学的特性と-口摂取量が咀嚼方法、嚥下回数に及ぼす影響2008

    • Author(s)
      高橋 智子
    • Journal Title

      栄養学雑誌 66(4)

      Pages: 189-194

    • Related Report
      2008 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] ヨーグルトゲルの力学的特性、食べやすさ、および嚥下筋活動2008

    • Author(s)
      高橋 智子
    • Organizer
      レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      新潟朱鷺メッセ
    • Year and Date
      2008-10-07
    • Related Report
      2008 Annual Research Report
  • [Presentation] ヨーグルトゲルの力学的特性、食べたすさ、および嚥下筋活動2008

    • Author(s)
      高橋智子、岩崎裕子、大越ひろ
    • Organizer
      レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      新潟トキメッセ
    • Year and Date
      2008-10-06
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] Physical Properties of Gel Type Food, and How the Intake Quantity per Mouthful Affects the Masticating Method and Frequency of Swallowing2008

    • Author(s)
      高橋智子、大越ひろ
    • Organizer
      国際栄養士会議
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜
    • Year and Date
      2008-09-08
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] Physical Properties of Gel Type Food, and How the Intake Quantity per Mouthful Affects the Masticating Method and Frequency of Swallowing2008

    • Author(s)
      高橋 智子
    • Organizer
      国際栄養士会議
    • Place of Presentation
      パシフイコ横浜
    • Year and Date
      2008-09-08
    • Related Report
      2008 Annual Research Report
  • [Presentation] ヨーグルトゲルの力学的特性と嚥下時筋活動の関係2008

    • Author(s)
      高橋智子、宮下博紀、大越ひろ
    • Organizer
      日本家政学会第60 回大会
    • Place of Presentation
      日本家政学会第60 回大会
    • Year and Date
      2008-05-30
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] ヨーグルトゲルの力学的特性と嚥下時筋活動の関係2008

    • Author(s)
      高橋 智子
    • Organizer
      日本家政学会
    • Place of Presentation
      日本女子大学
    • Year and Date
      2008-05-30
    • Related Report
      2008 Annual Research Report
  • [Presentation] 粘稠性液状食品の力学的特性、嚥下時筋活動と飲み込みやすさ2007

    • Author(s)
      高橋 智子
    • Organizer
      日本レオロジー学会
    • Place of Presentation
      金沢大学工学部
    • Year and Date
      2007-11-01
    • Related Report
      2007 Annual Research Report
  • [Presentation] 粘稠性液状食品の力学的特性、飲み込み特性および口腔関連筋活動の関係2007

    • Author(s)
      高橋 智子
    • Organizer
      日本摂食・嚥下リハビリテーション学会
    • Place of Presentation
      大宮ソニックシティー
    • Year and Date
      2007-09-14
    • Related Report
      2007 Annual Research Report
  • [Presentation] 粘稠液状食品の物性評価と嚥下時筋活動および飲み込みやすさめ関係2007

    • Author(s)
      高橋 智子
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      お茶の水女子大学
    • Year and Date
      2007-08-30
    • Related Report
      2007 Annual Research Report

URL: 

Published: 2007-04-01   Modified: 2016-04-21  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi