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Systematic elucidation of change of food composition with cook-chill or cook-hot hold systems

Research Project

Project/Area Number 19500663
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionPrefectural University of Hiroshima

Principal Investigator

石永 正隆  Prefectural University of Hiroshima, 人間文化学部, 教授 (70110765)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) SUMI Sugiyama  県立広島大学, 人間文化学部, 准教授 (10300419)
Research Collaborator RYOKO Harada  県立広島大学, 人間文化学部, 院生
MARIKO Motoki  県立広島大学, 人間文化学部, 学部生
Project Period (FY) 2007 – 2008
Project Status Completed (Fiscal Year 2008)
Budget Amount *help
¥4,940,000 (Direct Cost: ¥3,800,000、Indirect Cost: ¥1,140,000)
Fiscal Year 2008: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2007: ¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Keywords新調理 / 調理過程 / 食品成分 / 脂質 / 蛋白質
Research Abstract

Cook serveシステムと新調理システムの食品成分変動と嗜好性との関係を把握することを目的とした。鮭, 鯖, 鶏肉は新調理システムで嗜好性が低下し, 水分量に減少が認められたが, 脂肪量に有意な減少は認められなかった。豚肉は温蔵2時間で嗜好性が向上し, より軟らかいと評価され, 物性測定, コラーゲン量と一致した。また豚肉ではCook serveシステムによる水分減少が著しかったものの, 温蔵による減少は認められなかった。すなわち, 新調理システムでは水分減少が著しく嗜好性が低下するが, 豚肉では温蔵時に水分が減少することなく軟化し, 嗜好性が向上することが明らかとなった。

Report

(3 results)
  • 2008 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2007 Annual Research Report
  • Research Products

    (4 results)

All 2008

All Presentation (4 results)

  • [Presentation] 温蔵時の豚肉の軟化と結合組織蛋白質の構造2008

    • Author(s)
      原田良子, 石永正隆, 杉山寿美
    • Organizer
      日本家政学会中四国支部大会
    • Place of Presentation
      広島
    • Year and Date
      2008-10-12
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] 温蔵時の豚肉の軟化と結合組織蛋白質の構造2008

    • Author(s)
      原田良子 杉山寿美 石永正隆
    • Organizer
      日本家政学会中国・四国支部 研究発表会
    • Place of Presentation
      安田女子大学(広島)
    • Year and Date
      2008-10-12
    • Related Report
      2008 Annual Research Report
  • [Presentation] 新調理システムにおける魚類, 肉類の水分量および脂肪量の変動2008

    • Author(s)
      原田良子 石永正隆, 他2名
    • Organizer
      日本家政学会 第60回大会
    • Place of Presentation
      日本女子大学(東京)
    • Year and Date
      2008-06-01
    • Related Report
      2008 Annual Research Report
  • [Presentation] 新調理システムにおける魚類, 肉類の水分量および脂肪量の変動2008

    • Author(s)
      原田良子, 元木万里子, 杉山寿美, 石永正隆
    • Organizer
      日本家政学会第60回大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2008-05-31
    • Related Report
      2008 Final Research Report

URL: 

Published: 2007-04-01   Modified: 2016-04-21  

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