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Evaluation for antioxidative ability on difference of processing and cooking method for chewing and swallowing handicapped persons.

Research Project

Project/Area Number 19500668
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionOsaka Shoin Women's University

Principal Investigator

KITAO Satoshi  Osaka Shoin Women's University, 学芸学部, 教授 (40150081)

Project Period (FY) 2007 – 2008
Project Status Completed (Fiscal Year 2008)
Budget Amount *help
¥3,250,000 (Direct Cost: ¥2,500,000、Indirect Cost: ¥750,000)
Fiscal Year 2008: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2007: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Keywords抗酸化 / ラジカル捕捉 / 咀嚼・嚥下 / 増粘剤 / スクロース / アスコルビン酸 / カテキン類 / 抗酸化剤 / 抗酸化活性 / ラジカル捕捉剤 / ラジカル捕捉活性 / 咀嚼嚥下
Research Abstract

抗酸化・ラジカル捕捉能に着目し、ゲルゾル境界線の食品に抗酸化能を付与あるいは増強する加工調理手段を確立することとした。ラジカル捕捉能の評価はアゾ化合物と化学発光を組み合わせた系を用い、寒天・リンゴのすりおろし・大根・長いも・カラギーナン・ローカストビーンガム・ゼラチンによるとろみを付与した調理加工品を試作し評価した。その結果、食材と増粘剤との組み合わせにもよるが、概して増粘剤が存在するほうが、捕捉能が維持されることが判明した。このことは、スクロースとアスコルビン酸とのモデル系においても確認できた。

Report

(3 results)
  • 2008 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2007 Annual Research Report
  • Research Products

    (12 results)

All 2009 2008 2007

All Presentation (11 results) Book (1 results)

  • [Presentation] 化学発光と蛍光発光に基づくペルオキシルラジカル捕捉活性測定能の相関性2009

    • Author(s)
      竹本尚未, 長谷川喜朗, 北尾悟, 前田俊道, 安藤真美, 原田和樹, 田村良行
    • Organizer
      日本農芸化学会2009年度大会
    • Place of Presentation
      マリンメッセ福岡
    • Year and Date
      2009-03-31
    • Related Report
      2008 Annual Research Report
  • [Presentation] 化学発光と蛍光発光に基づくペルオキシルラジカル捕捉活性測定能の相関性2009

    • Author(s)
      竹本尚未、長谷川喜朗、北尾 悟、前田俊道、安藤真美、原田和樹、田村良行
    • Organizer
      日本農芸化学会2009 年度大会
    • Place of Presentation
      マリンメッセ福岡
    • Year and Date
      2009-03-29
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] カンカニクジュヨウ抽出物の抗酸化評価2008

    • Author(s)
      北尾 悟
    • Organizer
      第2回国際カンカシンポジウム
    • Place of Presentation
      近畿大学
    • Year and Date
      2008-11-27
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] Antioxidative and whitening effects of Cistanche tubulosa extract as a cosmeceutical ingredient2008

    • Author(s)
      北尾 悟、長谷川朋子、森川敏生、二宮清文、吉川雅之、橋本直哉、坂本一民、吉岡正人、村岡 修
    • Organizer
      25^<th> IFSCC Congress
    • Place of Presentation
      バルセロナ・スペイン
    • Year and Date
      2008-10-08
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] スクロースによる抗酸化能保護効果2008

    • Author(s)
      北尾 悟、籾谷奈保子、安藤真美
    • Organizer
      日本調理科学会平成20 年度大会
    • Place of Presentation
      椙山女学園
    • Year and Date
      2008-08-30
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] スクロースによる抗酸化能保護効果2008

    • Author(s)
      北尾悟, 籾谷奈保子, 安藤真美
    • Organizer
      日本調理科学会平成20年度大会
    • Place of Presentation
      椙山女学園
    • Year and Date
      2008-08-30
    • Related Report
      2008 Annual Research Report
  • [Presentation] ルミノール化学発光を用いた各種ラジカル捕捉活性測定法の確立2008

    • Author(s)
      北尾 悟
    • Organizer
      レドックス生命科学第170 委員会第19 回研究会
    • Place of Presentation
      御殿場高原ホテル
    • Year and Date
      2008-08-01
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] ルミノール化学発光を用いた各種ラジカル捕捉活性測定法の確立2008

    • Author(s)
      北尾悟
    • Organizer
      レドックス生命科学第170委員会第19回研究会
    • Place of Presentation
      御殿場高原ホテル
    • Year and Date
      2008-08-01
    • Related Report
      2008 Annual Research Report
  • [Presentation] アゾ化合物と化学発光を組み合わせたラジカル捕捉活性測定法を用いた調理加工品の抗酸化能の総合評価2007

    • Author(s)
      長谷川朋子、北尾 悟、安藤真美、前田俊道、原田和樹、葛谷恒彦、田村良行
    • Organizer
      日本調理科学会平成19年度大会
    • Place of Presentation
      お茶の水女子大学
    • Year and Date
      2007-08-31
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] アゾ化合物と化学発光を組み合わせたラジカル捕捉活性測定法を用いた調理加工品の抗酸化能の総合菌評価2007

    • Author(s)
      長谷川 朋子、北尾 悟、安藤 真美、前田 俊道、原田 和樹、葛谷 恒彦、田村 良行
    • Organizer
      日本調理科学会平成19年度大会
    • Place of Presentation
      お茶の水女子大学
    • Year and Date
      2007-08-31
    • Related Report
      2007 Annual Research Report
  • [Presentation] アゾ化合物と化学発光を組み合わせたラジカル捕捉活性測定法の確立2007

    • Author(s)
      長谷川朋子、北尾 悟、安藤真美、前田俊道、原田和樹、葛谷恒彦、田村良行
    • Organizer
      日本調理科学会近畿支部研究発表会
    • Place of Presentation
      京都ノートルダム女子大学
    • Year and Date
      2007-07-07
    • Related Report
      2008 Final Research Report 2007 Annual Research Report
  • [Book] Antioxidative activity of seafood and sauce seasonings measured using the chemiluminescence method2008

    • Author(s)
      安藤真美、原田和樹、前田俊道、北尾悟、永塚規衣、長尾慶子、田村良行
    • Publisher
      Transworld Research Network
    • Related Report
      2008 Final Research Report

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Published: 2007-04-01   Modified: 2016-04-21  

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