Analysis of molecular mobility during thawing for monitoring frozen foods quality by small dedicated MRI apparatuses
Project/Area Number |
19500672
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits, studies on eating habits
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Research Institution | National Agricultural Research Organization |
Principal Investigator |
KOIZUMI Mika National Agricultural Research Organization, 食品総合研究所・食品分析研究領域, 契約研究員 (90391200)
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Project Period (FY) |
2007 – 2008
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
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Budget Amount *help |
¥3,510,000 (Direct Cost: ¥2,700,000、Indirect Cost: ¥810,000)
Fiscal Year 2008: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2007: ¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,000,000、Indirect Cost: ¥600,000)
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Keywords | 食品 / 冷凍 / 解凍 / magnetic resonance imaging (MRI) / nuclear magnetic resonance (NMR) / MRI / NMR |
Research Abstract |
冷凍食品、肉類および魚介類の解凍過程を、1テスラ小型MRIを用いてMRイメージとNMRスペクトル変化によって解析した。末端店頭保存温度(-18℃)で、冷凍豚肉では油脂の一部が、冷凍牛肉では筋肉の水の一部が未凍結で、変質を起こす可能性を残していた。筋肉の水が先に、油脂は遅れて融解し、解凍における問題であるドリップは筋肉の完全解凍後に発生した。冷凍魚類では解凍中に微細組織構造の壊変が起こると考えられた。
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Report
(3 results)
Research Products
(10 results)