Effect of food components on the toxicity and formation of acrylamide in the human body
Project/Area Number |
19500683
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits, studies on eating habits
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Research Institution | University of Shizuoka |
Principal Investigator |
MASUDA Shuichi University of Shizuoka, 食品栄養科学部, 助教 (40336657)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
KINAE Naohide 静岡県立大学, 食品栄養科学部, 教授 (00046286)
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Project Period (FY) |
2007 – 2008
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
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Budget Amount *help |
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2008: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2007: ¥3,250,000 (Direct Cost: ¥2,500,000、Indirect Cost: ¥750,000)
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Keywords | アクリルアミド / グリシダミド / 変異原性 / CYP2E1 / アルコール / 緑茶 / ワサビ / 糖尿病 / メイラード反応 / 小核試験 / コメットアッセイ / 遺伝毒性 |
Research Abstract |
食品中発がん物質であるアクリルアミド(AA)を糖尿病発症時及び他の食品を摂取した場合の毒性変動、またはAA 生成に対する他の食品素材の抑制効果を検定し、以下の知見を得た。(1)アルコール摂取ラット及び糖尿病ラットにAA を投与したところ、各臓器で遺伝毒性が増強した。(2)アスパラギンとグルコースの混合溶液に緑茶、ワサビを添加し、高温条件下で反応させたところ、AA 生成量は減少した。(3)マウスにAA と緑茶を経口投与したところ、AA の毒性は軽減した。
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Report
(3 results)
Research Products
(32 results)
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[Journal Article] Application of a new bioassay technique using goldfish for assessment of water toxicity2008
Author(s)
Deguchi, Y., Wu, N.X., Toyoizumi, T., Masuda, S., Nagaoka, H., Watanabe, T., Totsuka, Y., Wakabayashi, K., Kinae, N.
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Journal Title
Environ. Toxicol 23(6)
Pages: 720-727
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