An Estimation Method for Glycemic Index and Glucose Utilization
Project/Area Number |
19500695
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits, studies on eating habits
|
Research Institution | Nigata University of Phermacy and Applied Life Sciences |
Principal Investigator |
SATO Shinji Nigata University of Phermacy and Applied Life Sciences, 応用生命科学部, 准教授 (70211943)
|
Project Period (FY) |
2007 – 2008
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
|
Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2008: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2007: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
|
Keywords | 健康と食生活 / グライセミックインデックス / インスリンインデックス / 血糖値 / インスリン / 糖質吸収率 / グルコースクリアランス / インスリミックインデックス |
Research Abstract |
グライセミックインデックス(GI : Glycemic Index)とは食品摂取後の血糖値上昇の程度を示した値であるが、血糖値はインスリンの分泌によって大きく変動すると考えられる。本研究は、食品摂取後の血糖値の変動よりグルコース処理能力を表すグルコースクリアランスを算出し、得られたグルコースクリアランスよりグライセミックインデックスとインスリンの作用を忠実に反映した糖質利用率を算出する方法を確立することを目的にして行われた。
|
Report
(3 results)
Research Products
(48 results)