The study of vibratory tactile sensor for measuring the physical characteristics of foods
Project/Area Number |
19560426
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Measurement engineering
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Research Institution | Ishinomaki Senshu University |
Principal Investigator |
KUDO Subaru Ishinomaki Senshu University, 理工学部, 教授 (20214968)
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Project Period (FY) |
2007 – 2008
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
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Budget Amount *help |
¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2008: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2007: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
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Keywords | 触覚センサ / 硬さ測定 / 振動子 / 感度 / 周波数変化率 / 食品 / 粘弾性特性 / 圧電バイモルフ / 計測工学 / 有限要素法 / 等価質量 |
Research Abstract |
圧電振動型触覚センサの感度の設計指針を明らかにするために,感度に相当する周波数変化率の近似式を算出し,感度向上の指針を示した。また,触覚センサ用振動子の形状をホーン型にすることで感度の向上が計れることを有限要素法により明らかにした。次に,食品の物性値を簡便に測定するための実験及び解析環境を整えるために,試験片を用いて弾性及び粘弾性特性の測定手法について検討を行った。更に,圧電バイモルフ振動子を用いた新しい構成・検出法の触覚センサを提案した。
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Report
(3 results)
Research Products
(25 results)