The basic research for the development of medicines, functional foods and cosmetics using the residual powder from Shochu distillation remnants
Project/Area Number |
19560823
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Recycling engineering
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Research Institution | Sojo University |
Principal Investigator |
TANOUE Osamu Sojo University, 生物生命学部, 助教 (10343716)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
UEOKA Ryuichi 崇城大学, 生物生命学部, 教授 (70099076)
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Project Period (FY) |
2007 – 2008
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
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Budget Amount *help |
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2008: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2007: ¥3,120,000 (Direct Cost: ¥2,400,000、Indirect Cost: ¥720,000)
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Keywords | 焼酎蒸留粕 / バイオマス / 再生利用 / 抗腫瘍効果 / 免疫賦活効果 / 美白効果 / アポトーシス / 癌 / 生理活性 |
Research Abstract |
従来バイオマスとして扱われている焼酎蒸留粕を分離・精製し、有効成分(焼酎粕パウダー)を得た。この焼酎粕パウダーは、様々ながん細胞に対する抗腫瘍効果を示し、その抑制メカニズムはアポトーシスであることが示唆された。また、正常マウスへの尾静脈投与により、血中のIFN-γ産生量が増大し、免疫賦活効果を示した。さらに、悪性黒色腫細胞を用いた実験から、チロシナーゼ活性の抑制によりメラニン産生を抑え、美白化粧品への可能性が示された。
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Report
(3 results)
Research Products
(3 results)