• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Formation mechanisms of 4-hydroxyalkenal in stored and processed fish meat, especially the difference from those of meat

Research Project

Project/Area Number 19580239
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Fisheries chemistry
Research InstitutionUniversity of Miyazaki

Principal Investigator

SAKAI Tadashi  University of Miyazaki, 農学部, 教授 (60136794)

境 正 (2008)  University of Miyazaki, 農学部, 教授 (20112766)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 六車 三治男  宮崎大学, 農学部, 教授 (50091369)
Project Period (FY) 2007 – 2008
Project Status Completed (Fiscal Year 2008)
Budget Amount *help
¥4,810,000 (Direct Cost: ¥3,700,000、Indirect Cost: ¥1,110,000)
Fiscal Year 2008: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2007: ¥3,770,000 (Direct Cost: ¥2,900,000、Indirect Cost: ¥870,000)
Keywords4-ヒドロキシヘキセナール / 4-ヒドロキシノネナール / 魚肉 / 畜肉 / マロンアルデヒド / 脂質過酸化 / β-カロテン
Research Abstract

NaCl添加後ボイルした魚肉の4-ヒドロキシヘキセナール(HHE)生成には影響を及ぼさなかったが, 畜肉4-ヒドロキシノネナール(HNE)生成を促進した。BHTおよびα-トコフェロール添加はHHEおよびHNE生成に影響を及ぼさなかった。β-カロチン添加は魚肉HHEの生成を促進し, 畜肉HNEの生成を抑制した。明確ではないが, カテキン添加およびマイクロウェーブ加熱はHHE生成を抑制し, HNE生成を抑制する傾向を示した。

Report

(3 results)
  • 2008 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2007 Annual Research Report
  • Research Products

    (8 results)

All 2009 2008

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (6 results)

  • [Journal Article] The effects of NaCl on lipid peroxidation-derived aldehyde, 4-hydroxy-2-hexenal formation in boiled yellowtail meat2008

    • Author(s)
      Sakai T., Akiyama T., Ogura A., Kawano C
    • Journal Title

      Biosci. Biotechnol. Biochem 72

      Pages: 2441-2444

    • NAID

      10027532263

    • Related Report
      2008 Final Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] The effects of NaCl on lipid peroxidation-derived aldehyde, 4-hydroxy-2-hexenal formation in boiled yellowtail meat2008

    • Author(s)
      Sakai T., Akiyama T., Ogura A., Kawano C.
    • Journal Title

      Biosci. Biotechnol. Biochem. 72

      Pages: 2441-2444

    • NAID

      10027532263

    • Related Report
      2008 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] タイ及びブタ肉の4-ヒドロキシアルケナール生成に及ぼすBHT添加の影響2009

    • Author(s)
      境正.秋山哲也、小倉愛、川野智恵.冷蔵ブリ
    • Organizer
      水産学会平成21年度春季大会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学
    • Year and Date
      2009-03-28
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] 冷蔵ブリ, タイ及びブタ肉の4-ヒドロキシアルケナール生成に及ぼすBHT添加の影響2009

    • Author(s)
      境 正, 秋山 哲也, 小倉 愛, 川野 智恵
    • Organizer
      水産学会平成21年度春季大会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学
    • Year and Date
      2009-03-28
    • Related Report
      2008 Annual Research Report
  • [Presentation] NaClがボイルしたブリ肉の4-ヒドロキシヘキセナール生成に及ぼす影2008

    • Author(s)
      境正.秋山哲也、小倉愛、川野智恵, 河原聡
    • Organizer
      農芸化学会度西日本支部2008年大会
    • Place of Presentation
      長崎大学
    • Year and Date
      2008-09-20
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] NaClがボイルしたブリ肉の4-ヒドロキシヘキセナール生成に及ぼす影響2008

    • Author(s)
      境 正, 秋山 哲也, 小倉 愛, 川野 智恵, 河原 聡
    • Organizer
      農芸化学会度西日本支部2008年大会
    • Place of Presentation
      長崎大学
    • Year and Date
      2008-09-20
    • Related Report
      2008 Annual Research Report
  • [Presentation] ブリおよびタイ肉冷蔵貯蔵中のHHE生成に及ぼすBHT添加の影響2008

    • Author(s)
      境正、秋山哲也、小倉愛、川野智恵
    • Organizer
      2008年度日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      名城大学
    • Year and Date
      2008-03-28
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] ブリおよびタイ肉冷蔵貯蔵中のHHE生成に及ぼすBHT添加の影響2008

    • Author(s)
      境 正、秋山 哲也、小倉 愛、川野 智恵
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      名城大
    • Year and Date
      2008-03-28
    • Related Report
      2007 Annual Research Report

URL: 

Published: 2007-04-01   Modified: 2016-04-21  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi