The survey on the relationship of enjoyment of meal and feeding time
Project/Area Number |
19592413
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Social dentistry
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Research Institution | Showa University |
Principal Investigator |
MUKAI Yoshiharu Showa University, 歯学部, 教授 (50110721)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
HIRONAKA Shouji 昭和大学, 口腔衛生学教室, 准教授 (20333619)
OOKA Takafumi 昭和大学, 口腔衛生学教室, 助教 (30453632)
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Project Period (FY) |
2007 – 2008
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
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Budget Amount *help |
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2008: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2007: ¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
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Keywords | 保育園児 / ストレス / 食事時間 / 食行動 |
Research Abstract |
本研究では、唾液中のコルチゾールおよびアミラーゼをストレスマーカーとし、成人における食事前後およびストレス状態における食事中のストレスについて検討を行った。その結果、ストレスマーカーは午後2時~5時にかけて安定した数値を取ること、ストレスをかけた状態で食事を摂取させることによってストレスマーカーの濃度が上昇することが明らかとなった。
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Report
(3 results)
Research Products
(5 results)