Physiological functions of lignin-delivered lignophenols in animal models with hypertension or diabetes
Project/Area Number |
19650211
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Exploratory Research
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Research Field |
Eating habits, studies on eating habits
|
Research Institution | Aomori University of Health and Welfare |
Principal Investigator |
MORINAGA Yae Aomori University of Health and Welfare, 健康科学部, 助手 (40404818)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
SHIN Sato 青森県立保健大学, 健康科学部, 教授 (40310099)
SYUZO Fujita 青森県立保健大学, 健康科学部, 教授 (20173429)
|
Project Period (FY) |
2007 – 2008
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
|
Budget Amount *help |
¥3,200,000 (Direct Cost: ¥3,200,000)
Fiscal Year 2008: ¥2,400,000 (Direct Cost: ¥2,400,000)
Fiscal Year 2007: ¥800,000 (Direct Cost: ¥800,000)
|
Keywords | リグノフェノール / リグニン / 食物繊維 / ポリフェノール / 高血圧 / 糖尿病 / 脳卒中 / ナトリウム / カリウム |
Research Abstract |
リグノフェノール(LP)は、食物繊維であるリグニンから得られる新素材であり、フェノール性水酸基が付加したポリフェノールでもある。本研究では、食物繊維としての作用と抗酸化能を有するLPは、高血圧や糖尿病などの生活習慣病を予防・改善するかを高血圧や糖尿病モデル動物を用いて検討した。その結果、LPは血圧上昇を抑制し、高血糖状態で生じる酸化ストレスや炎症細胞の浸潤を抑制する機能を有する可能性が示された
|
Report
(3 results)
Research Products
(4 results)