Integration of taste and odor information in rat insular cortex
Project/Area Number |
19700288
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Research Field |
Neuroscience in general
|
Research Institution | The University of Tokyo |
Principal Investigator |
KASHIWADANI Hideki The University of Tokyo, 大学院・医学系研究科, 助教 (70328376)
|
Project Period (FY) |
2007 – 2008
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
|
Budget Amount *help |
¥3,590,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2008: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2007: ¥1,900,000 (Direct Cost: ¥1,900,000)
|
Keywords | 嗅覚 / 味覚 / 電気生理学 / 島皮質 |
Research Abstract |
食物を口に含んだ時に感じる「flavor」の知覚には、味覚と嗅覚の統合が重要な役割を果たす。本研究では島皮質における味覚と嗅覚の統合メカニズムを明らかにすることを目指している。本研究によって、味覚、嗅覚の同時刺激によって強い応答する細胞(→flavor刺激に選択性を持つ細胞)が島皮質で見つかった。現在無麻酔下動物を用いて、このような細胞の応答が経験依存的にどのように変化するかを明らかにしつつある。
|
Report
(3 results)
Research Products
(5 results)