• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Studies on cold storage and frozen storage of bivalves including shell - Investigation of shell-opening mechanism by cooking

Research Project

Project/Area Number 19700575
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionChiba University

Principal Investigator

YONEDA Chie  Chiba University, 教育学部, 准教授 (20361404)

Project Period (FY) 2007 – 2008
Project Status Completed (Fiscal Year 2008)
Budget Amount *help
¥3,550,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2008: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2007: ¥2,900,000 (Direct Cost: ¥2,900,000)
Keywords調理と加工 / 冷蔵・冷凍 / アサリ / 冷蔵貯蔵 / ATPおよび関連化合物 / 鮮度 / 冷凍貯蔵 / エキス成分 / 遊離アミノ酸
Research Abstract

活アサリを食塩水浸漬群と水切り群の2群に分けて、冷蔵貯蔵した。水切り群の生菌数は3日目以降に増加し、一方、食塩水浸漬群の遊離アミノ酸量、コハク酸は、5日目以降に有意に減少した。次に、活アサリから調製した熱水抽出液、加熱後の軟体部および加熱前の生軟体部につき、常法によりエキス成分を分析した。熱水抽出液への抽出率は、コハク酸91%、遊離アミノ酸84%、核酸関連化合物69%、グリコーゲン37%と分子量の小さい順に抽出率が高かった。さらに、活アサリを-20℃または-40℃で8週間冷凍し、冷凍品について、水からまたは沸騰水中の2条件で加熱した。水から加熱したときに、殻が閉じたまま、または半開きの状態となるものが多かった。

Report

(3 results)
  • 2008 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2007 Annual Research Report
  • Research Products

    (5 results)

All 2009 2008

All Presentation (5 results)

  • [Presentation] 活アサリ冷蔵貯蔵中の鮮度変化2009

    • Author(s)
      井上あゆみ、米田千惠
    • Organizer
      平成21年度日本水産学会春季大会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学(東京)
    • Year and Date
      2009-03-30
    • Related Report
      2008 Annual Research Report 2008 Final Research Report
  • [Presentation] アサリ熱水抽出液のエキス成分およびアサリの冷凍・加熱条件の検討2008

    • Author(s)
      米田千惠
    • Organizer
      日本調理科学学会 平成20年度大会
    • Place of Presentation
      椙山女学園大学(名古屋)
    • Year and Date
      2008-08-29
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] アサリ熱水抽出液のエキス成分およびアサリの冷凍・加熱条件の検討2008

    • Author(s)
      米田千恵
    • Organizer
      日本調理科学学会平成20年度大会
    • Place of Presentation
      椙山女学園大学(名古屋)
    • Year and Date
      2008-08-29
    • Related Report
      2008 Annual Research Report
  • [Presentation] アサリの冷蔵貯蔵によるエキス成分の変化2008

    • Author(s)
      米田千惠、井上あゆみ
    • Organizer
      日本家政学会 第60回大会
    • Place of Presentation
      日本女子大学(東京)
    • Year and Date
      2008-06-01
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] アサリの冷蔵貯蔵によるエキス成分の変化2008

    • Author(s)
      米田千恵、井上あゆみ
    • Organizer
      日本家政学会第60回大会
    • Place of Presentation
      日本女子大学(東京)
    • Year and Date
      2008-06-01
    • Related Report
      2008 Annual Research Report

URL: 

Published: 2007-04-01   Modified: 2016-04-21  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi