Inhibitory effect of food factors on cytotoxic ozone-induced inflammation
Project/Area Number |
19700592
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Research Field |
Eating habits, studies on eating habits
|
Research Institution | University of Shizuoka |
Principal Investigator |
MIYOSHI Noriyuki University of Shizuoka, 食品栄養科学部, 助教 (70438191)
|
Project Period (FY) |
2007 – 2008
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
|
Budget Amount *help |
¥3,660,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2008: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2007: ¥2,100,000 (Direct Cost: ¥2,100,000)
|
Keywords | 健康と食生活 / 生活習慣病 / 酸化ストレス / 分析化学 / 細胞・組織 |
Research Abstract |
本研究では、動脈硬化病巣やアルツハイマー脳患者から検出されたオゾン酸化コレステロール(athgeronal-AおよびB)の生物化学的解析を行い、atheronalsが有する強力な細胞毒性活性を明らかにした。また培養細胞、試験管内反応よりatheornals生成分子機構における食品成分の抑制効果について検討を行った。
|
Report
(3 results)
Research Products
(28 results)