• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Search of new functional substances of a constituent of Porphyra yezoensis

Research Project

Project/Area Number 19700597
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionPrefectural University of Kumamoto

Principal Investigator

TOMOYORI Hiroko  Prefectural University of Kumamoto, 環境共生学部, 講師 (10347700)

Project Period (FY) 2007 – 2008
Project Status Completed (Fiscal Year 2008)
Budget Amount *help
¥3,570,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2008: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2007: ¥2,400,000 (Direct Cost: ¥2,400,000)
Keywords糖尿病 / 機能性食品 / 肥満 / 海藻 / 海苔
Research Abstract

海苔由来成分のインスリン様作業物質(体内でインスリン様にはたらく経口可能な物質で,糖尿病の予防と治療に寄与する成分を示す)の分離・精製ならびに糖尿病モデル動物での作用確認を行った。海苔に含まれる分子量1000以下の画分(NS<1000)に強い作業を示すことが明らかとなったことから,この画分を糖尿病モデル動物に投与した結果,投与していない群に比較して血糖値が有為に低値を示すだけでなく,血中インスリン濃度も有意に低値を示した。

Report

(3 results)
  • 2008 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2007 Annual Research Report
  • Research Products

    (3 results)

All 2009 2007

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (2 results)

  • [Journal Article] 海苔由来成分のインスリン様作用2009

    • Author(s)
      友寄博子、浅川牧夫
    • Journal Title

      日本水産学会誌 75(2)

      Pages: 261-263

    • Related Report
      2008 Final Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] スサピノリ由来成分の脂質吸収に及ぼす影響2007

    • Author(s)
      友寄博子
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会
    • Place of Presentation
      尚絅大学
    • Year and Date
      2007-09-29
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] スサビノリ由来成分の脂質吸収に及ぼす影響2007

    • Author(s)
      友寄博子
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会
    • Place of Presentation
      尚絅大学
    • Year and Date
      2007-09-29
    • Related Report
      2007 Annual Research Report

URL: 

Published: 2007-04-01   Modified: 2016-04-21  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi