Search of new functional substances of a constituent of Porphyra yezoensis
Project/Area Number |
19700597
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Research Field |
Eating habits, studies on eating habits
|
Research Institution | Prefectural University of Kumamoto |
Principal Investigator |
TOMOYORI Hiroko Prefectural University of Kumamoto, 環境共生学部, 講師 (10347700)
|
Project Period (FY) |
2007 – 2008
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
|
Budget Amount *help |
¥3,570,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2008: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2007: ¥2,400,000 (Direct Cost: ¥2,400,000)
|
Keywords | 糖尿病 / 機能性食品 / 肥満 / 海藻 / 海苔 |
Research Abstract |
海苔由来成分のインスリン様作業物質(体内でインスリン様にはたらく経口可能な物質で,糖尿病の予防と治療に寄与する成分を示す)の分離・精製ならびに糖尿病モデル動物での作用確認を行った。海苔に含まれる分子量1000以下の画分(NS<1000)に強い作業を示すことが明らかとなったことから,この画分を糖尿病モデル動物に投与した結果,投与していない群に比較して血糖値が有為に低値を示すだけでなく,血中インスリン濃度も有意に低値を示した。
|
Report
(3 results)
Research Products
(3 results)