Nutrition management of preventive malnutrition in patients after gastrectomy
Project/Area Number |
19700600
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Research Field |
Eating habits, studies on eating habits
|
Research Institution | Japan Women's University |
Principal Investigator |
IWASAWA Akiko Japan Women's University, 家政学部, 助手 (70434149)
|
Project Period (FY) |
2007 – 2008
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
|
Budget Amount *help |
¥3,530,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2008: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2007: ¥2,100,000 (Direct Cost: ¥2,100,000)
|
Keywords | 胃切除後症候群 / 栄養アセスメント / 栄養管理 / 栄養指導 / フォローアップ / 栄養指導媒体 / 栄養障害 |
Research Abstract |
胃切除術後患者の低栄養を予防するためには、術前に胃切除により生じる合併症のリスクと食事・栄養との関係について説明し、入院中術後には、実際の食事摂取の具体的方法(食事形態、食事量、切除範囲による食事の進め方、食品構成の提示、必要エネルギー量)について指導することが必要であることが示唆された。
|
Report
(3 results)
Research Products
(2 results)