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Potential role of isothiocyanate, a pungent component of brassica vegetable, on alleviating metabolic syndrome: effects on the vascular smooth muscle cells

Research Project

Project/Area Number 19700610
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionNakamura Gakuen University Junior College

Principal Investigator

NAGAMITSU Hiroshi  Nakamura Gakuen University Junior College, 食物栄養学科, 助手 (20333271)

Research Collaborator ABE Shimako  中村学園大学短期大学部, 食物栄養学科, 准教授 (60192994)
Project Period (FY) 2007 – 2008
Project Status Completed (Fiscal Year 2008)
Budget Amount *help
¥2,070,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2008: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2007: ¥900,000 (Direct Cost: ¥900,000)
Keywords血管平滑筋 / 循環器 / イソチオシアネート / AITC / BITC / PEITC / 血管平滑筋細胞 / メタボリックシンドローム
Research Abstract

内臓脂肪に起因するメタボリックシンドロームの最終症状は、心筋・脳梗塞・狭心症といった循環器疾患に集中する特徴がある。アブラナ科植物の辛味主成分とされるイソチオシアネートは、癌発症率を低下させる点で古くから注目されてきたが、循環器への効果は明らかでない。マウス標本血管および血管平滑筋細胞を用いて循環器機能改善効果があるか検討を行った結果、収縮緩和作用ならびに血管平滑筋細胞の増殖抑制効果があることを見出した。

Report

(3 results)
  • 2008 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2007 Annual Research Report
  • Research Products

    (2 results)

All 2007

All Presentation (2 results)

  • [Presentation] 辛味成分イソチオシアネートによる血管平滑筋細胞への影響2007

    • Author(s)
      長光博史、阿部志麿子
    • Organizer
      第54回栄養改善学会
    • Place of Presentation
      長崎ブリックホール
    • Year and Date
      2007-09-21
    • Related Report
      2008 Final Research Report
  • [Presentation] 辛味成分イソチオシアネートによる血管平滑筋細胞への影響2007

    • Author(s)
      長光博史
    • Organizer
      第54回目本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      長崎ブリックホール
    • Year and Date
      2007-09-21
    • Related Report
      2007 Annual Research Report

URL: 

Published: 2007-04-01   Modified: 2016-04-21  

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