Influence of Food Texture and Neck Rotation on the Sliding of Food Boluses over the Lingual Dorsum
Project/Area Number |
19791386
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Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Research Field |
Pathobiological dentistry/Dental radiology
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Research Institution | Asahi University |
Principal Investigator |
IIDA Yukihiro Asahi University, 歯学部・口腔病態医療学講座・歯科放射線学分野, 助教 (60350873)
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Project Period (FY) |
2007 – 2008
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2008)
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Budget Amount *help |
¥1,550,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2008: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2007: ¥900,000 (Direct Cost: ¥900,000)
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Keywords | 嚥下障害 / 姿勢調整 / 物性調整 / ビデオ嚥下造影検査 / 嚥下障害食 / 医療・福祉 / リハビリテーション / 放射線 / 嚥下 / シミュレーション / 姿勢調節 |
Research Abstract |
姿勢調整した人体のコーンビームCTデータをもとに,実物大の口腔咽頭模型を作成した.また,ビデオ嚥下造影検査で用いる試料を調整し,その物性を測定した.試料は粘度を調整したバリウム試料とプリン,クリーム,ゼリーである.試料を口腔咽頭模型に滴下し,医科用透視装置を用いて撮影を行った.また,滴下経路をビデオ撮影した.同一試料でも模型の種類によって,また,同一姿勢でも試料の物性によって異なる動態を示した.
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Report
(3 results)
Research Products
(4 results)