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Quality Improvement and Social dissemination of Agricultural Products- and Insects-derived Materials aiming at the Sustainable Food Life

Research Project

Project/Area Number 19H01606
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionKyoto University

Principal Investigator

Matsumura Yasuki  京都大学, 生存圏研究所, 研究員 (50181756)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 松宮 健太郎  京都大学, 農学研究科, 准教授 (60553013)
谷 史人  京都大学, 農学研究科, 教授 (70212040)
宮本 有香  神戸女子大学, 家政学部, 准教授 (70399252)
香西 みどり  お茶の水女子大学, 基幹研究院, 名誉教授 (10262354)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥17,420,000 (Direct Cost: ¥13,400,000、Indirect Cost: ¥4,020,000)
Fiscal Year 2021: ¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2020: ¥5,850,000 (Direct Cost: ¥4,500,000、Indirect Cost: ¥1,350,000)
Fiscal Year 2019: ¥7,410,000 (Direct Cost: ¥5,700,000、Indirect Cost: ¥1,710,000)
Keywords加工・調理 / 農産物微粒子 / 蚕蛹パウダー / セルロース・キチンナノファイバー / 乳化 / 増粘剤 / 腸内環境 / 消化管におけるイメージング / 農産物 / 昆虫 / 微粒子 / ナノファイバー / 乳化物 / ゲル / 膨化食品 / 腸管内環境 / 持続的食生活 / 微細化技術 / 調理加工 / 農産物素材 / 昆虫素材 / 嗜好性 / 食品利用 / 粘性 / 分散系食品 / 粉末化 / 乳化食品 / パン
Outline of Research at the Start

将来の食料不足に対処するために、動物性素材に比べて生産コストの低い農産物、昆虫素材を食料として有効利用することが必要である。本研究では、穀類、豆類、野菜類、キノコ類などの農産物および昆虫を有望な食品素材として取り上げ、それらを高品質化するための基盤研究を展開するとともに、その高品質化食品素材を積極的に社会に普及することを目的とする。
本研究の基盤となるアプローチは以下の3点にまとめることができる。
1.農産物、昆虫素材を微粒子化し、得られた微粒子化素材を用いて食品を調製する。
2.素材より食物繊維やタンパク質を抽出し、それらを機能性食品素材として利用する。
3.素材より呈味性成分を抽出し利用する。

Outline of Final Research Achievements

In this project, we evaluated the potential of agricultural products- and insects-derived materials for food application. Atomized particles of agricultural products were shown to have functions as thickening agents and Pickering type emulsifiers. Cellulose and chitin nanofibers exhibited the possibility that they contribute to the activation of gut immune system by analyzing the flow behavior in gut as well as the effects on microbiota and physiological parameters of nanofibers. We found that silkworm pupae-derived materials can be used as gelling agents and a substitute for wheat flour in wheat products.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

農産物や昆虫素材から製造された微細化粒子については、これまで加工食品に添加する応用例は多いものの、その物性改変効果などについて学術的に機構解明した例はほとんどなかった。本研究により、これら微粒子の加工特性がどのように発現し、どのような要因で制御されているのか、明らかにすることが出来た。さらに、食品素材由来の高分子ナノファイバーの腸管における流動挙動を観察し、その腸内環境や代謝系に与える影響を、初めて明らかにした。
以上の成果は、農産物や昆虫由来の素材の食品加工への利用を強力に推進するための基盤的データを提供するものであり、食料不足問題の解決に対し大いに貢献するものであることを確信している。

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Annual Research Report
  • 2019 Annual Research Report
  • Research Products

    (13 results)

All 2021 2020 2019

All Journal Article (6 results) (of which Peer Reviewed: 3 results) Presentation (7 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 1 results)

  • [Journal Article] Utilization of dried Japanese apricot and avocado fruit powders as an emulsifying agent: The importance of the powder-dispersed phase in emulsification2021

    • Author(s)
      Ho Hsinhsuan、Ishii Toya、Matsumiya Kentaro、Iwasa Maki、Matsumura Yasuki
    • Journal Title

      Journal of Food Engineering

      Volume: 294 Pages: 110411-110411

    • DOI

      10.1016/j.jfoodeng.2020.110411

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effects of powder-added phase on emulsifying properties of avocado powder under acidified and salted conditions2021

    • Author(s)
      Ho Hsinhsuan、Ishii Toya、Matsumiya Kentaro、Nambu Yuko、Matsumura Yasuki
    • Journal Title

      Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects

      Volume: 625 Pages: 126848-126848

    • DOI

      10.1016/j.colsurfa.2021.126848

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 食品微粒子による界面安定化 乳化系を対象として2021

    • Author(s)
      松村康生、石井統也
    • Journal Title

      科学と工業

      Volume: 95(1) Pages: 23-32

    • NAID

      40022468692

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Journal Article] エマルション研究開発における新しいアプローチ ー構造の形成、維持、崩壊の視点から2021

    • Author(s)
      松村康生
    • Journal Title

      FFIジャーナル(食品・食品添加物研究誌)

      Volume: 226(2) Pages: 101-104

    • NAID

      40022596991

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      2021 Annual Research Report
  • [Journal Article] 食品分野における微粒子乳化の最前線2021

    • Author(s)
      石井統也、松宮健太郎、松村康生
    • Journal Title

      FFIジャーナル(食品・食品添加物研究誌)

      Volume: 26(2) Pages: 118-129

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      2021 Annual Research Report
  • [Journal Article] 各種農産食品微粒子の起泡素材および乳化素材としての食品加工・調理への利用2020

    • Author(s)
      谷澤容子、矢吹実奈子、石井統也、松宮健太郎、松村康生、香西みどり
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 53 Pages: 319-329

    • NAID

      130007925518

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  • [Presentation] 豆粉添加パンの食後血糖上昇抑制効果とその影響因子2021

    • Author(s)
      篠倉 美香、高橋 路子、吉田 和利、宮本 有香、木村 万里子
    • Organizer
      日本栄養食糧学会 近畿支部大会
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  • [Presentation] 新規機能性食素材としてセルロースナノファイバーは役立つのか?2020

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      谷史人
    • Organizer
      2020食品工業倶楽部月例会
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      2020 Annual Research Report
    • Invited
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    • Author(s)
      前川和響、新谷 祈、辻 雄大、韮澤 崇、池川雅哉、谷 史人
    • Organizer
      第45回日本医用マススペクトル学会年会
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  • [Presentation] Reversibility of cellulose nanofibers in the presence of trehalose between wet and desicated states2019

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      Nuntanut Popuang, Takenobu Ogawa, Fumito Tani
    • Organizer
      2019 International Conference on Nanotechnology for Renewable Materials
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    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 蛍光標識したナノファイバーの消化管内動態の可視化2019

    • Author(s)
      山本彩葉、小川剛伸、谷 史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会第66回大会
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    • Author(s)
      松田玲奈、山野上実希、小川剛伸、谷 史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会第2回関西支部大会
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      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] スーパーオキシドアニオンラジカル発生源添加によるパン生地品質改良効果について2019

    • Author(s)
      西村真歩、藤原夏陽、西村公雄、宮本有香
    • Organizer
      2019(令和元)年度 一般社団法人 日本家政学会関西支部 第41回(通算第97回)研究発表会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report

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Published: 2019-04-18   Modified: 2023-01-30  

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