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Effects of mastication on texture and flwvor perception of solid foods

Research Project

Project/Area Number 19H01618
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization

Principal Investigator

KOHYAMA Kaoru  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 主席研究員 (00353938)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 日下部 裕子  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, グループ長補佐 (90353937)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥17,160,000 (Direct Cost: ¥13,200,000、Indirect Cost: ¥3,960,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2020: ¥4,940,000 (Direct Cost: ¥3,800,000、Indirect Cost: ¥1,140,000)
Fiscal Year 2019: ¥9,360,000 (Direct Cost: ¥7,200,000、Indirect Cost: ¥2,160,000)
Keywords食品 / テクスチャー / フレーバー / 味覚 / 咀嚼 / モデル舌 / 唾液 / 舌圧 / テクスチャ― / 舌圧センサ / 筋電図
Outline of Research at the Start

ヒトが固形状食品を食べる時の速度や咀嚼回数等の咀嚼挙動、つまり食べ方が、食品テクスチャー及びフレーバーリリースに及ぼす影響を定量的に解析する。おいしさに影響を及ぼす二大因子として知られるテクスチャーとフレーバーの相互関係を、物性や呈味物質量を調整した食品の異なる咀嚼条件下におけるヒトの測定値を用いて解析する。咀嚼・嚥下過程を筋電位等で、知覚されるフレーバーをTime-Intensity法等の動的な官能評価によって測定する。また咀嚼後に口腔から回収した食塊の物性や食塊に含まれる唾液を分析する。テクスチャーとフレーバーの相互関係を動的・時系列的に分析し、おいしい食品設計への応用をめざす。

Outline of Final Research Achievements

Foods are heterogeneous and non-equilibrium and show significant structural changes during eating. Novel methods for texture and flavor evaluation are developed. Soft solid foods such as gels are crushable between the tongue and the hard palate, but hard foods are chewed with teeth. Instrumental measurements using model tongues suggested that fracture deformation rather than fracture force determines these eating pattern of humans. A compression test combined with video observation from the bottom and side was conducted to clearly analyze the fracture phenomenon of soft gels.
As human measurements, the amount of saliva secreted during oral processing was quantified using model gels in which the mechanical characteristics and the bite-size were controlled. Furthermore, the mastication behavior of cooked rice as a real food was evaluated using electromyography of masticatory muscles. Natural eating behavior was estimated with electromyography parameters of a fixed bite.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

摂食中に構造が大きく変化する固形状食品について、テクスチャーおよびフレーバーの新規な評価法をいくつか提案した。破壊荷重が同等でも、舌で押しつぶされる場合と歯で噛まないと破壊できない場合があり、この摂食様式を決める要因が破壊変形であることが、モデル舌を用いた機器測定で示唆された。ビデオ観察の併用は、食品の破壊現象の理解を助けるものである。
コロナ禍の影響もあり、ヒト試験は当初の計画通りには行えず、実証は不十分なものの、舌圧や唾液分泌量などの個人差によるテクスチャーやフレーバーの違いも示唆される結果が得られた。これらの研究成果は、少子高齢社会におけるおいしい食品開発に応用できると考えられる。

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Annual Research Report
  • 2019 Annual Research Report
  • Research Products

    (36 results)

All 2022 2021 2020 2019

All Journal Article (14 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 9 results,  Open Access: 5 results) Presentation (19 results) (of which Int'l Joint Research: 3 results,  Invited: 3 results) Book (3 results)

  • [Journal Article] Application of a balloon‐type pressure sensor in texture evaluation of tongue‐crushable foods2022

    • Author(s)
      Kohyama Kaoru
    • Journal Title

      Journal of Texture Studies

      Volume: - Issue: 3 Pages: 357-365

    • DOI

      10.1111/jtxs.12677

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    • Journal Title

      Journal of Oral Rehabilitation

      Volume: 48(6) Issue: 6 Pages: 745-761

    • DOI

      10.1111/joor.13161

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      Kohyama Kaoru、Ishihara Sayaka、Nakauma Makoto、Funami Takahiro
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 112 Pages: 106283-106283

    • DOI

      10.1016/j.foodhyd.2020.106283

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      岡﨑惠美子、TRAN Thi My Hanh、神山かおる、大迫一史
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      NIPPON SUISAN GAKKAISHI

      Volume: 86 Issue: 2 Pages: 95-95

    • DOI

      10.2331/suisan.WA2694-5

    • NAID

      130007822542

    • ISSN
      0021-5392, 1349-998X
    • Year and Date
      2020-03-15
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      Kohyama Kaoru
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      Journal of Texture Studies

      Volume: 51 Issue: 4 Pages: 612-621

    • DOI

      10.1111/jtxs.12515

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      Ogawa, Y., Kohyama, K., Kusakabe, Y.
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research

      Volume: 26 Issue: 4 Pages: 535-543

    • DOI

      10.3136/fstr.26.535

    • NAID

      130007904091

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      1344-6606, 1881-3984
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      Kohyama Kaoru、Ishihara Sayaka、Nakauma Makoto、Funami Takahiro
    • Journal Title

      Foods

      Volume: 8 Issue: 6 Pages: 182-182

    • DOI

      10.3390/foods8060182

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      Food Science and Technology Research

      Volume: 25 Issue: 4 Pages: 507-517

    • DOI

      10.3136/fstr.25.507

    • NAID

      130007715866

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
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      神山かおる
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      Volume: 29 Pages: 17-22

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Published: 2019-04-18   Modified: 2023-01-30  

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