Analysis of factors that cause age-related changes in taste sensitivity
Project/Area Number |
19H02905
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Kyoto Women's University (2020-2022) The University of Tokyo (2019) |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥17,160,000 (Direct Cost: ¥13,200,000、Indirect Cost: ¥3,960,000)
Fiscal Year 2021: ¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2020: ¥3,510,000 (Direct Cost: ¥2,700,000、Indirect Cost: ¥810,000)
Fiscal Year 2019: ¥5,070,000 (Direct Cost: ¥3,900,000、Indirect Cost: ¥1,170,000)
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Keywords | 老化 / 味覚 / 抗老化食品 / アルツハイマー病モデルマウス / 老化促進マウス / 認知機能 / マウス / 唾液 / 抗老化食品成分 / 機能性食品成分 |
Outline of Research at the Start |
超高齢社会に突入した現代において,高齢者の健康維持は社会的な関心事である。高齢者の健康を維持する上で,食事をおいしく味わうことは重要な意義を持つ。一般に,老化により味に対する感覚,味感受性が低下してしまう。しかし,老化によってなぜ味感受性が低下してしまうのか,その詳細なメカニズムは不明である。本研究では老化依存的な味感受性低下の発生要因を明らかにすることを目的とする。同時に,食品摂取による味感受性低下の抑制効果を検証する。本研究で得られる成果は高齢者の味感受性を改善させる方法を提案する上で有益な情報を提供すると期待される。
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Outline of Final Research Achievements |
Some research has suggested that cognitive or memory functions decline with aging, and a decline in function affects taste function. This study aimed to elucidate the cause of changes in taste sensitivity with aging and investigated the relationship between cognitive or memory functions and taste sensitivity. In the Alzheimer’s disease mice model, taste sensitivities were not significantly different from those of wild-type mice. Furthermore, by comparing changes in taste and cognitive function over time using senescence-accelerated mice, it was found that the change in taste sensitivity manifested earlier than the decline in cognitive function. These results suggest that deterioration of cognitive or memory functions cannot cause aging-related changes in taste sensitivity.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
加齢による生理機能の変化は,長年にわたる生活習慣や生活環境などが複雑に絡み合い,その実態把握を難しくしている。味覚もその例外ではなく,加齢により影響を受ける。味覚は食行動に強い影響を及ぼすことから,加齢による味感受性低下の要因を明らかにすることは,高齢者の健康を維持する上で重要になる。今後もこれら取り組みを進め,加齢による味感受性変化のメカニズムを解明すると共に,その成果を活かして,味感受性変化の予防法の開発に繋げたい。
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Report
(4 results)
Research Products
(24 results)