Project/Area Number |
19H02909
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Osaka Metropolitan University (2022) Osaka Prefecture University (2020-2021) Kyoto University (2019) |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
佐々木 勉 大阪大学, 大学院医学系研究科, 寄附講座准教授 (20534879)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥17,290,000 (Direct Cost: ¥13,300,000、Indirect Cost: ¥3,990,000)
Fiscal Year 2022: ¥2,990,000 (Direct Cost: ¥2,300,000、Indirect Cost: ¥690,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2020: ¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2019: ¥6,760,000 (Direct Cost: ¥5,200,000、Indirect Cost: ¥1,560,000)
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Keywords | 油脂 / 嗜好 / 肥満 / 糖尿病 / 転写因子 / 脂肪 / 神経細胞 / 嗜好性 / 油脂摂取 |
Outline of Research at the Start |
油脂の過剰摂取は肥満を招き様々な生活習慣病を誘発し、現代社会の大きな問題となっている。これまでの研究により油脂の‘嗜好性’は過食を招くと同時に自律神経を活性化することにより全身のエネルギー代謝を亢進させることが明らかとなっている。詳細な機構は不明であるが、このエネルギー消費の亢進が急激な体重増加を抑制していると考えられる。一方で、食欲とエネルギー消費のバランスを崩壊させ肥満を誘導する因子として、ストレスが挙げられるが、ストレスが油脂の嗜好性とエネルギー代謝に与える影響は不明である。そこで本研究では、油脂の嗜好性とエネルギー代謝およびストレスとの間にある相互作用の解明を行う。
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Outline of Final Research Achievements |
We tried to clarify the mechanism that suppresses obesity or promotes obesity by dietary fat ingestion. We found that dietary fat ingestion suppresses obesity by accelerating fatty acid oxidation in brown adipose tissue and liver. In contrast, dietary fat ingestion did not affect skeletal muscle fat metabolism. Next, we examined the role of transcription factor CREB on the addictive behavior for dietary fat. We found that the inhibition of CREB activity only in MC4R neurons caused the increase in fat ingestion and the decrease in energy consumption. Consequently, the mice became obesity. These results suggest that CREB activity in MC4R neurons plays an important role on the regulation of fat ingestion, appetite and energy metabolism.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究成果により油脂摂取にともない代謝が変化する臓器として肝臓と脂肪組織が明らかとなった。これらの臓器の代謝が肥満予防に重要であるとともに、これらの臓器の代謝不全が肥満の一因となることが予想される。このため、肝臓および脂肪組織の代謝を健全に保つことが健康の維持に重要であると考えられる。また、脳内の一部の神経細胞が油脂欲求を制御していることが明らかとなった。この神経群が油脂摂取による過食の原因であるとともに過食治療の鍵となることが期待される。
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