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Analysis of meat taste by focusing on skeletal muscle fiber type

Research Project

Project/Area Number 19H03109
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Review Section Basic Section 42010:Animal production science-related
Research InstitutionAzabu University

Principal Investigator

Mizunoya Wataru  麻布大学, 獣医学部, 准教授 (20404056)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 竹田 志郎  麻布大学, 獣医学部, 准教授 (40710223)
齊藤 千佳  麻布大学, 生命・環境科学部, 講師 (40765236)
良永 裕子  麻布大学, 生命・環境科学部, 教授 (50192539)
澤野 祥子  麻布大学, 生命・環境科学部, 准教授 (60403979)
小宮 佑介  北里大学, 獣医学部, 准教授 (80791665)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥17,290,000 (Direct Cost: ¥13,300,000、Indirect Cost: ¥3,990,000)
Fiscal Year 2022: ¥3,250,000 (Direct Cost: ¥2,500,000、Indirect Cost: ¥750,000)
Fiscal Year 2021: ¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2020: ¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2019: ¥5,460,000 (Direct Cost: ¥4,200,000、Indirect Cost: ¥1,260,000)
Keywords食肉 / 筋線維タイプ / 味 / 遊離アミノ酸 / 遅筋 / 速筋 / 味覚センサー / うま味 / 骨格筋 / おいしさ / 呈味性物質 / 呈味性化合物 / 牛肉 / 食味性 / 理化学的特性
Outline of Research at the Start

食肉を構成する主要な組織である骨格筋は、代謝能力と収縮能力が異なる遅筋タイプと速筋タイプの筋線維(筋細胞)がモザイク状に配置され、これら遅筋と速筋線維の組成によって種々の特性が変わる。筋収縮機能のような生理学的特性と筋線維タイプの関係性はよく調べられているが、食肉の特性との関係性についてはあまり分かっていない。
本研究では、食肉の筋線維タイプと消費者にとって重要な「食肉のおいしさ」に関連する特性(官能評価、呈味性化合物レベル、硬さ、保水性)との関係性を明らかにし、筋線維タイプを解析すれば「食肉のおいしさ」がある程度予測できるよう、食肉の新規知見の蓄積を目指す。

Outline of Final Research Achievements

Muscle fibers, the main meat component, are classified into slow- and fast-twitch fiber types, which differ in various characteristics. We investigated whether meat taste also differs between muscle fiber types. Twenty-one skeletal muscle samples were collected from various muscle tissues of castrated Japanese Black cattle, and muscle fiber type composition and free amino acid content were determined. Results showed that a composition of slow-twitch fibers had a marked positive correlation with total free amino acid content. Next, taste was examined using a taste sensor, and umami and richness responsiveness showed a significant positive correlation with a composition of slow-twitch fibers. This suggests that meat with more slow-twitch fibers has more intense sense of umami and richness, which are attributed to free amino acids.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食肉は数ある食べ物の中でも特に美味とされる食品であるが、そのおいしさの理由はまだよく分かっていない。本研究では食肉のおいしさの理由を調べるために、肉を構成する骨格筋の筋線維タイプに着目して検討した。検討の結果、疲労耐性や酸化的代謝に優れた遅筋線維ほど、味物質の遊離アミノ酸レベルが多く含まれ、味覚センサー解析においてもうま味やうま味こくの刺激が高いという結果を得た。すなわち、食肉の味は筋細胞のタイプで異なることを明らかにできた。この成果は家畜の品種改良において骨格筋をどのようなタイプにすればうま味が強い肉ができるのかという指標になる。同様に培養肉でも風味調整のための細胞の性質の指針となる。

Report

(5 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Annual Research Report
  • 2020 Annual Research Report
  • 2019 Annual Research Report
  • Research Products

    (23 results)

All 2022 2021 2020 2019

All Journal Article (9 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 8 results,  Open Access: 7 results) Presentation (14 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 6 results)

  • [Journal Article] History and development of staining methods for skeletal muscle fiber types2022

    • Author(s)
      Sawano Shoko、Mizunoya Wataru
    • Journal Title

      Histology and Histopathology

      Volume: 37 Pages: 493-503

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Seasonal and geographical differences in the ruminal microbial and chloroplast composition of sika deer (Cervus nippon) in Japan2022

    • Author(s)
      Kawarai Shinpei、Taira Kensuke、Shimono Ayako、Takeshita Tsuyoshi、Takeda Shiro、Mizunoya Wataru、Yamazaki Yumiko、Moriya Shigeharu、Minami Masato
    • Journal Title

      Scientific Reports

      Volume: 12 Issue: 1 Pages: 6356-6356

    • DOI

      10.1038/s41598-022-09855-w

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Egg components reverse the atrophy induced by injury in skeletal muscles2022

    • Author(s)
      Sawano Shoko、Kobayashi Yuya、Maesawa Suzuka、Mizunoya Wataru
    • Journal Title

      Genes to Cells

      Volume: 27 Issue: 2 Pages: 138-144

    • DOI

      10.1111/gtc.12915

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Masseter Muscle Properties Differ between the Left and Right Sides in Mandibular Class III Patients with Asymmetry2020

    • Author(s)
      Nakashima Azusa、Yamada Tomohiro、Sugiyama Goro、Mizunoya Wataru、Nakano Hiroyuki、Yasuda Kosuke、Takahashi Ichiro、Mori Yoshihide
    • Journal Title

      Journal of Hard Tissue Biology

      Volume: 29 Issue: 1 Pages: 25-30

    • DOI

      10.2485/jhtb.29.25

    • NAID

      130007792675

    • ISSN
      1341-7649, 1880-828X
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effects of whey protein hydrolysate on growth promotion and immunomodulation in mouse pups in artificial rearing system2020

    • Author(s)
      Takeda Shiro、Harauma Akiko、Okamoto Mariko、Enomoto Hirofumi、Kudo Toshiji、Suzuki Takehito、Mizunoya Wataru、Moriguchi Toru
    • Journal Title

      Animal Science Journal

      Volume: 91 Issue: 1

    • DOI

      10.1111/asj.13395

    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Evaluating meat taste based on muscle fiber type2020

    • Author(s)
      Mizunoya Wataru
    • Journal Title

      Impact

      Volume: 2020 Issue: 6 Pages: 82-83

    • DOI

      10.21820/23987073.2020.6.82

    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Open Access
  • [Journal Article] Beef extract supplementation promotes myoblast proliferation and myotube growth in C2C12 cells.2020

    • Author(s)
      Sawano S., Baba K., Sonoda Y., Wakamatsu J.-I., Tomonaga S., Furuse M., Sato Y., Tatsumi R., Ikeuchi Y., Mizunoya W.
    • Journal Title

      European Journal of Nutrition

      Volume: - Issue: 8 Pages: 3735-3743

    • DOI

      10.1007/s00394-020-02205-4

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Increase in muscle endurance in mice by dietary Yamabushitake mushroom ( Hericium erinaceus ) possibly via activation of PPAR δ2019

    • Author(s)
      Komiya Yusuke、Nakamura Toshiya、Ishii Momoko、Shimizu Kuniyoshi、Hiraki Eri、Kawabata Fuminori、Nakamura Mako、Tatsumi Ryuichi、Ikeuchi Yoshihide、Mizunoya Wataru
    • Journal Title

      Animal Science Journal

      Volume: - Issue: 6 Pages: 781-789

    • DOI

      10.1111/asj.13199

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Effect of Gender, Rearing, and Cooking on the Metabolomic Profile of Porcine Muscles2019

    • Author(s)
      Sawano Shoko、Oza Keishi、Murakami Tetsuya、Nakamura Mako、Tatsumi Ryuichi、Mizunoya Wataru
    • Journal Title

      Metabolites

      Volume: 10 Issue: 1 Pages: 10-10

    • DOI

      10.3390/metabo10010010

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] The relationship between muscle fiber types and taste substances contained in meat2022

    • Author(s)
      Wataru Mizunoya
    • Organizer
      68th International Congress of Meat Science and Technology
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] 豚肉から作成した肉節の開発とその分析に関する研究2022

    • Author(s)
      水野谷航、新濵哉大、竹田志郎
    • Organizer
      日本家畜衛生学会第95回大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 食肉の肉質を決める筋線維タイプの重要性2022

    • Author(s)
      水野谷航
    • Organizer
      令和3年度現場後代検定合同調査会 (シンポジウム講演)
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 食肉の風味を構成する呈味性化合物群の分画およびメタボローム解析2021

    • Author(s)
      森川里久、良永裕子、齋藤千佳、澤野祥子、竹田志郎、水野谷航
    • Organizer
      日本畜産学会第129回大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 肉質を決める筋線維の構造2021

    • Author(s)
      水野谷航
    • Organizer
      第2回「食肉と健康を考えるフォーラム委員会」
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 食肉の筋線維タイプ組成と呈味性の関連性2021

    • Author(s)
      水野谷航
    • Organizer
      日本農芸化学会2021年度(令和3年度)大会 (シンポジウム講演)
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 長野県で捕獲されたシカのロースの部位による理化学的特性の差異2021

    • Author(s)
      西田香子、井川公仁、興梠真望、南正人、竹田志郎、水野谷航
    • Organizer
      日本畜産学会第128回大会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] 筋幹細胞の活性化抑制機構の発見:活性化因子HGFのニトロ化による生理活性の消失2021

    • Author(s)
      城戸潤力、今冨菜々、Alaa Elgaabari、奥田晶子、真鍋宜隆、中島崇、澤野祥子、水野谷航、松吉祐児、鈴木貴弘、中村真子、辰巳隆一
    • Organizer
      日本畜産学会第128回大会
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      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] 豚肉の代謝物プロファイル:性別,飼育方式,調理の影響2020

    • Author(s)
      水野谷航、澤野祥子、大座啓史、村上徹哉、中村真子、辰巳隆一
    • Organizer
      第74回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] 筋線維タイプを変化させる食品成分に関する研究2020

    • Author(s)
      水野谷航
    • Organizer
      第18回 日本機能性食品医用学会総会(シンポジウム講演)
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 骨格筋線維タイプの食品成分による制御2020

    • Author(s)
      水野谷航
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会関東支部 第22回健康栄養シンポジウム
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      2019 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 大規模豚舎飼育によるブタ骨格筋の遅筋タイプ増加と肉質への影響2019

    • Author(s)
      水野谷航、増原夏海、荒川拓実、村上徹哉、山口勇史、間島大介、中村真子、辰巳隆一
    • Organizer
      第73回日本栄養・食糧学会大会
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      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 4種類の筋線維タイプの発現遺伝子プロファイリング2019

    • Author(s)
      澤野祥子、水野谷航
    • Organizer
      第42回日本分子生物学会年会
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      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 福岡市に生息する野生イノシシの死後硬直と行動圏に関する研究2019

    • Author(s)
      水野谷航、安田章人、西村直人、荒川拓実、増原夏海、間島大介、中村真子、辰巳隆一
    • Organizer
      日本畜産学会第126回大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report

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Published: 2019-04-18   Modified: 2024-01-30  

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