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Research on a system of collaboration for sustainable growth in the patisserie and confectionery industry

Research Project

Project/Area Number 19K01879
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 07080:Business administration-related
Research InstitutionOtemae University

Principal Investigator

Morimoto Nobue  大手前大学, 国際日本学部, 准教授 (70636422)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Fiscal Year 2021: ¥390,000 (Direct Cost: ¥300,000、Indirect Cost: ¥90,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2019: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Keywords産業集積 / 文化産業 / 制度 / 人材育成 / 地域産業 / 事業システム
Outline of Research at the Start

地域産業が長期継続的成長を行うためには、グローバル化やテクノロージーの発展など激しい環境の変化のなかで、迅速に高い付加価値を継続的に生み続けるために、人材の専門性や多様性を高める人材育成が不可欠である。
神戸の洋菓子業界を事例に、これまで地域産業をうまく維持してきた制度的補完性が、システムショックにより崩壊しようとしているとき、地域産業を維持発展するためにプレーヤーたちはどのような協働システムを構築しようとしているのかを明らかにする。

Outline of Final Research Achievements

In order to sustain and develop a local industry, it is indispensable to have a system that can continuously secure human resources who are the leaders of the industry and demonstrate the abilities of those human resources.However, in recent years, the development of information and technology and the globalization are shocking the human resources development system that had been functioning well until then.
It was found that the Kobe's Western confectionery industry is structuring a new human resources development system with the collapse of such system complementation. Under the new system, culture and economy function like two wheels, so local industry needs a mechanism to develop human resources who can incorporate locl characteristics into the cultural industry.However, due to the influence of the coronavirus, sufficient results have not been obtained.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

これまでの地域産業の長期継続的成長にむけた研究は、業界内における企業間ネットワークとしての関係性から見ることはできる。また、人材育成について述べられている研究の多くは、各企業内における戦略的なものである。
本研究は、地域産業の長期継続的成長のための地域や業界内に存在するルールを人材育成の視点から探り、環境の変化に合わせて協働のしくみがどのように変化し、再構築されるかを明らかにしようとしたものである。

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (3 results)

All 2022 2021 2020

All Presentation (1 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results) Book (2 results)

  • [Presentation] EDUCIDATION OF THE MECHANISM OF LONG-TERM SURVIVAL OF LOCAL INDUSTRIES: THE CASE OF KOBE'S PASTRY INDUSTRY (Structures to Sustain and Develop Local Industry-from a Case of Human Resource Development in Kobe’s Western confectionary industry-)2020

    • Author(s)
      Nobue Morimoto
    • Organizer
      ICBEIT(International Conference on Business, Economics and Information Technology)2020 Sydney
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Book] 最新版 製菓衛生師教本2022

    • Author(s)
      一般社団法人 全国製菓衛生師養成施設協会
    • Total Pages
      768
    • Publisher
      学研プラス
    • ISBN
      9784058017722
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Book] 改訂新版 新カリキュラム対応 製菓衛生師教本2021

    • Author(s)
      一般財団法人全国製菓衛生師養成施設協会
    • Total Pages
      768
    • Publisher
      学研プラス
    • ISBN
      9784058016022
    • Related Report
      2020 Research-status Report

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2023-01-30  

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