Project/Area Number |
19K02279
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08020:Social welfare-related
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Research Institution | Yokohama City University |
Principal Investigator |
TANAKA Hitomi 横浜市立大学, 医学研究科, 客員研究員 (20406903)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
渡邊 香 国立研究開発法人国立国際医療研究センター, その他部局等, 国立看護大学校 准教授 (70610327)
及川 真一 日本赤十字秋田短期大学, その他部局等, 講師 (50612678)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Discontinued (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2021: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
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Keywords | 食事支援 / 食事介助 / 高齢者 / 高齢者施設 / 介護職 / 困難事象 / 誤嚥性肺炎 / 介護職支援 / 嚥下障害 / 支援プログラム / 介護職支援プログラム / プログラム開発 |
Outline of Research at the Start |
食事は楽しみであると同時に、高齢者には誤嚥性肺炎のリスクが付きまとい、寝たきりや介護・医療費の増大に繋がっている。療養施設に入所する高齢者の多くは食事介助を必要とするが、介護職の支援技術は人によって異なり、安全の確保が十分ではない。本研究では医療現場で看護職が蓄積した食事介助の技術や判断視点を介護現場で活用し、介護職が高齢者の食事を安全に支援するための介護職支援プロフラムを構築する。本研究では看護と介護を融合した高齢者支援の実践を目指し、高齢者本人の幸福と介護職が専門性を発揮した援助実践に有益であり、高齢者のQOL・ADL低下により拡大する医療費・介護費抑制の一助となることが期待される。
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Outline of Final Research Achievements |
The purpose of this study was to identify difficulties in meal support and support needs for caregivers. Caregivers had difficulties in meal support, such as inability to deal one-on-one with the elderly, fear of aspiration, inability to recognize aspiration risk, lack of knowledge, inability to judge danger, inconsistent meal assistance methods, differences in staff awareness, and hesitation due to near-miss experiences. Causes of difficulties included caregivers' impatience, dealing with multiple people, user factors, lack of training in assistance techniques, and lack of participation in training. It was also found that caregivers were unable to respond to the observations they were supposed to be making during meal assistance. Although they felt that support for caregivers was necessary and recognized the need for learning about meal assistance, they were less willing to participate in training.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究では、療養型施設での高齢者の誤嚥防止強化には、誤嚥の早期発見と予防対応につながる介護職の観察強化が必須であること、そのためには介護職への支援が必要であることが示された。特に介護職が、自分だけでは食事援助時の誤嚥リスクに気付けないと感じていること、自分が何を観察しているのかを具体的に回答できないと認識している点には早急な対策が必要である。 高齢者の安全な食事とその介助の向上にむけた介護職への支援を検討するにあたり、介護職が行っている観察内容を客観的視点から評価し、現状の不足点を明らかにしたうえで補足する必要があることが示された点は、現状に合った支援内容を検討するうえで意義があった。
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