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Development of design methods for delicious food texture

Research Project

Project/Area Number 19K02303
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionMeiji University

Principal Investigator

NAKAMURA Takashi  明治大学, 農学部, 専任教授 (30328968)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Keywordsおいしさ / 感性食感 / 口どけ / シフォンケーキ / ヨーグルト / ホワイトクリーム / 食感デザイン / 顕微鏡観察 / 官能評価 / 人工唾液 / ドリンクゼリー / 口どけ食感 / ギリシャヨーグルト / 食感 / トライボロジー / 構造観察
Outline of Research at the Start

おいしい食感をデザインするための基盤手法となる2次元食感マップの開発を目的とする。食感をかたさやねばりで表現される知覚食感とおいしさを表現する「口どけが良い」の様な感性的な認知食感にわける。時間軸と口腔部位を意識した官能評価でこれらを相関づける。さらに、人工唾液中で客観的な機器分析を行い、食品の破壊過程における力学特性(レオロジー)・潤滑(トライボロジー)・構造(モルフォロジー)の物性変化を解析する。おいしい食感を、咀嚼中の知覚食感の変化に対応した機器分析結果の変化として2次元マップ化する。

Outline of Final Research Achievements

The purpose of this research is to develop a two-dimensional texture mapping, which is a basic method for designing a delicious food texture. In the specific procedure, the texture was divided into a perceptual texture expressed by hardness and stickiness, and a cognitive texture such as "good mouthfeel" expressing attractive acceptability. These were correlated by sensory evaluation conscious of the time axis and the oral site. Furthermore, an objective instrumental analysis was performed in artificial saliva to analyze changes in mechanical properties (rheology), lubrication (tribology), and structure (morphology) during the food fractural process. I created a two-dimensional texture mapping method for designing a palatable food texture as an instrumental analysis result corresponding to the change in the perceived texture during mastication.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究の社会的意義は、本研究の2次元食感マッピング法を用いて「口どけが良い」で表現されるおいしさを、ヒトそれぞれの一言で終わらせるのではなく、マップ上のどの物性をどのタイミングで重要視するのかが異なるためと説明でき、さらなる食品開発につながる点にある。学術的意義は、本研究の特徴である時間軸と口腔部位を意識した分析型官能評価と、人工唾液中の機器分析が相関することを示した点にある。さらに、2次元マップ化することで直感的に理解しやすくなり、食品開発の現場で利用しやすくなる。本研究は心理学と食品学の複合領域研究であり、食品のおいしさの実現のための基盤として食生活を豊にすることに貢献する。

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (14 results)

All 2021 2020 2019 Other

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 3 results) Presentation (8 results) (of which Invited: 6 results) Book (1 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] Design and Technological Approach to Delicious Food Texture2021

    • Author(s)
      片岡 明日香, 中村 卓
    • Journal Title

      JOURNAL OF JAPANESE SOCIETY OF TRIBOLOGISTS

      Volume: 66 Issue: 1 Pages: 3-9

    • DOI

      10.18914/tribologist.66.01_3

    • NAID

      130007968351

    • ISSN
      0915-1168, 2189-9967
    • Year and Date
      2021-01-15
    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 食品構造工学への招待2020

    • Author(s)
      中村卓
    • Journal Title

      食品と容器

      Volume: 61 Pages: 142-144

    • NAID

      40022176218

    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Journal Article] Explaining the different textures of commercial processed cheese from fractured structures2019

    • Author(s)
      Inoue Keita、Fu Wei、Nakamura Takashi
    • Journal Title

      International Dairy Journal

      Volume: 97 Pages: 40-48

    • DOI

      10.1016/j.idairyj.2019.05.020

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 糖質食品のおいしい食感と物性と構造の解析2019

    • Author(s)
      片岡明日香, 中村卓
    • Journal Title

      日本応用糖質科学会誌

      Volume: 9 Pages: 243-248

    • Related Report
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    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 食品のテクスチャーのカギを握る物性と構造2021

    • Author(s)
      中村卓
    • Organizer
      日本食品科学工学会第68回大会 シンポジウムA1
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  • [Presentation] 市販品ドリンクヨーグルトの感性食感の見える化2021

    • Author(s)
      木﨑玲奈,中村卓
    • Organizer
      日本食品科学工学会第68回大会
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  • [Presentation] 食品のおいしさのデザイン~咀嚼過程での変化をイメージする~2021

    • Author(s)
      中村卓
    • Organizer
      公益社団法人 日本技術士会登録 食品技術士センター
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    • Invited
  • [Presentation] 食品構造の制御による食感デザイン~大豆たんぱくの加熱による構造変化~2021

    • Author(s)
      中村卓
    • Organizer
      食品ニューテクノロジー研究会
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      中村卓
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      日本穀物科学研究会 第180回例会
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  • [Presentation] 食品ゲルの微細構造破壊過程が 食品物性に及ぼす影響2019

    • Author(s)
      中村卓
    • Organizer
      第46回食品の物性に関するシンポジウム
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  • [Presentation] 食品の構造破壊の観察2019

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      中村卓
    • Organizer
      食品ハイドロコロイド研究会セミナー2019
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  • [Presentation] おいしい食感とレオロジー・トライボロジー・モルフォロジー2019

    • Author(s)
      中村卓
    • Organizer
      トライボロジー会議 2019 春 東京
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  • [Book] 動的粘弾性測定とそのデータ解釈事例2021

    • Author(s)
      執筆者:57名、技術情報協会
    • Total Pages
      589
    • Publisher
      技術情報協会
    • ISBN
      9784861048661
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      2021 Annual Research Report
  • [Remarks] 食品構造工学への招待 食品と容器61巻142-144(20020)

    • URL

      http://www.isc.meiji.ac.jp/~foodeng/FP202003.pdf

    • Related Report
      2020 Research-status Report

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2023-01-30  

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