Improvement of lunch environment to build a meal environment for female workers
Project/Area Number |
19K02304
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | Kinjo Gakuin University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
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Keywords | 女性 / 勤労者 / 労働者 / 食事環境 / 食事管理 / 昼食環境 / 食環境 / 女性労働者 / 昼食 / 外食 |
Outline of Research at the Start |
男女労働者を対象とした基礎調査から対象者特性と昼食環境の実態を明らかにする。 次に,基礎調査から抽出した女性30名を2群に割り付け、市販弁当と教育媒体を用いて管理栄養士・産業保健師が介入し,介入後の評価を行う。 最終評価では,2群の食行動変容と食事摂取改善の解析を行い、改善効果、食事摂取維持、改善に寄与する生活・食事背景や女性医学因子を明らかにする。研究成果は,学術会議での成果公表や論文作成により、研究結果を活用できるようにして社会に還元する。
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Outline of Final Research Achievements |
Based on the results of the behavioral survey, the behavioral stages of the 30 survey subjects were classified into a non-execution group and an execution group by applying their eating habits to the level of the Trans-Theoritical Model on 10 items such as reduced salt intake and vegetable intake. The non-execution group exceeded 70% for all items. Comparing before and after the improvement of the lunch environment, there was no difference in attributes other than age. There was no significant difference in energy intake and nutrient intake. In the active group, after the lunch environment was established, the intake of pickles was significantly lower in the food group intake, the percentage of respondents who responded that their dietary consciousness had changed was significantly higher, and the dietary behavior was to refrain from salt. A significantly higher proportion of respondents answered that they tried to eat vegetables.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
女性労働者の昼食環境を100日間にわたり栄養管理された弁当を用いて整備することは、Theoritical Modelのレベルである「実行期」、「維持期」にある者において食事に対する意識を改善することと教育した内容に関連する食品摂取が改善することが示唆された。 本研究の社会的意義は、フルタイムで勤務する女性のうち健康につながる行動段階にある者では、職場の昼食環境を栄養管理された昼食と食教育で整えることにより、健康的な食品摂取を選択できるようになることを明確にしたことである。女性の食環境を整備するための基礎を整える具体的方策を構築したことに学術的意義がある。
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Report
(5 results)
Research Products
(30 results)