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Improvement of lunch environment to build a meal environment for female workers

Research Project

Project/Area Number 19K02304
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionKinjo Gakuin University

Principal Investigator

Maruyama Satomi  金城学院大学, 生活環境学部, 教授 (50410600)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Keywords女性 / 勤労者 / 労働者 / 食事環境 / 食事管理 / 昼食環境 / 食環境 / 女性労働者 / 昼食 / 外食
Outline of Research at the Start

男女労働者を対象とした基礎調査から対象者特性と昼食環境の実態を明らかにする。
次に,基礎調査から抽出した女性30名を2群に割り付け、市販弁当と教育媒体を用いて管理栄養士・産業保健師が介入し,介入後の評価を行う。
最終評価では,2群の食行動変容と食事摂取改善の解析を行い、改善効果、食事摂取維持、改善に寄与する生活・食事背景や女性医学因子を明らかにする。研究成果は,学術会議での成果公表や論文作成により、研究結果を活用できるようにして社会に還元する。

Outline of Final Research Achievements

Based on the results of the behavioral survey, the behavioral stages of the 30 survey subjects were classified into a non-execution group and an execution group by applying their eating habits to the level of the Trans-Theoritical Model on 10 items such as reduced salt intake and vegetable intake. The non-execution group exceeded 70% for all items. Comparing before and after the improvement of the lunch environment, there was no difference in attributes other than age. There was no significant difference in energy intake and nutrient intake. In the active group, after the lunch environment was established, the intake of pickles was significantly lower in the food group intake, the percentage of respondents who responded that their dietary consciousness had changed was significantly higher, and the dietary behavior was to refrain from salt. A significantly higher proportion of respondents answered that they tried to eat vegetables.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

女性労働者の昼食環境を100日間にわたり栄養管理された弁当を用いて整備することは、Theoritical Modelのレベルである「実行期」、「維持期」にある者において食事に対する意識を改善することと教育した内容に関連する食品摂取が改善することが示唆された。
本研究の社会的意義は、フルタイムで勤務する女性のうち健康につながる行動段階にある者では、職場の昼食環境を栄養管理された昼食と食教育で整えることにより、健康的な食品摂取を選択できるようになることを明確にしたことである。女性の食環境を整備するための基礎を整える具体的方策を構築したことに学術的意義がある。

Report

(5 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (30 results)

All 2022 2021 2020 2019

All Journal Article (10 results) (of which Peer Reviewed: 10 results,  Open Access: 2 results) Presentation (19 results) (of which Int'l Joint Research: 5 results,  Invited: 1 results) Funded Workshop (1 results)

  • [Journal Article] Research on improving the lunch environment for female workers2022

    • Author(s)
      Maruyama Satomi
    • Journal Title

      Impact

      Volume: 1 Issue: 5 Pages: 12-13

    • DOI

      10.21820/23987073.2022.5.12

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      Volume: 64 Pages: 288-299

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    • Author(s)
      丸山智美
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      更年期と加齢のヘルスケア

      Volume: 20 Pages: 65-68

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      堀西恵理子,丸山智美
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      Volume: 27 Pages: 73-75

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    • Author(s)
      河原ゆう子,清水彩子,丸山智美
    • Journal Title

      Journal of Home Economics of Japan

      Volume: 72 Issue: 3 Pages: 140-151

    • DOI

      10.11428/jhej.72.140

    • NAID

      130008009297

    • ISSN
      0913-5227, 1882-0352
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      清水彩子,丸山智美,河原ゆう子,伊藤久敏
    • Journal Title

      食生活研究

      Volume: 30 Pages: 328-337

    • NAID

      40022042116

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      水野洋子, 丸山智美
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      金城学院大学大学院論集

      Volume: 20 Pages: 11-17

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      更年期と加齢のヘルスケア

      Volume: 19 Pages: 31-34

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      丸山智美,清水彩子,河原ゆう子,伊藤久敏
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 53 Pages: 64-66

    • NAID

      130007887483

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      MARUYAMA Satomi, MORITA Ichizo
    • Journal Title

      Annals of Nutrition & Metabolism

      Volume: 75 Issue: Suppl. 3 Pages: 404-404

    • DOI

      10.1159/000501751

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      MWRUYAMA Satomi, MORITA Ichizo
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Published: 2019-04-18   Modified: 2024-01-30  

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