A scientific approach to promoting mushrooms into the diet
Project/Area Number |
19K02305
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | Aichi Shukutoku University |
Principal Investigator |
Kanno Tomomi 愛知淑徳大学, 健康医療科学部, 教授 (10298482)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
三宅 義明 愛知淑徳大学, 健康医療科学部, 教授 (20369581)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2021: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
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Keywords | キノコ / 電子スピン共鳴 / ラジカル消去活性 / 遷移金属 / 機能性成分 / ヌクレオシド / 遷移金属含量 / ミネラル含量 / ラジカル解析 / 抗酸化 |
Outline of Research at the Start |
本研究では、電子スピン共鳴(ESR)を用いたキノコのラジカル解析を行い、科学的成分とその機能性などを解明する。そして、得られたキノコの機能性成分を活かしたキノコの調理や食生活へ普及させるためのツールの開発を目指す。この研究により、キノコのみならず抗酸化能を有する様々な食品への応用も可能であり、科学的な面から食の教育支援の実践や機能性食品を活用した健康増進に寄与することができる。
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Outline of Final Research Achievements |
In this study, different parts of mushrooms were analyzed by ESR to identify radical species, and furthermore, their antioxidant activities were examined. ESR spectra of all the specimens consisted of signals from organic free radicals, Fe3+, Mn2+ and Cu2+. Coprinus comatus showed the highest antioxidant activity. Cap showed the highest Fe content. To purify the iron-binding proteins having antioxidant activities, we subjected the cap of Grifola frondosa to size-separation gel-filtration chromatography. A protein fraction was detected from the obtained chromatogram. This fraction was speculated to represent the iron-binding proteins. We isolated and purified aromatic compounds from water extracts of Grifola gargal, and we elucidated their structures by the instrumental analysis. The results indicated that adenosine was one of the aromatic compounds.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
キノコは古くから食用のみならず薬用としても利用されており、機能性食品であるにもかかわらず、その知名度は低い。本研究ではこれまで食品分野では殆ど用いられていなかった電子スピン共鳴(ESR)を用いたキノコのラジカル解析を行い、科学的成分とその機能性などを解明した。この研究により、キノコのみならず抗酸化能を有する様々な食品への応用も可能であり、機能性食品を活用した健康増進に寄与することができる。
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Report
(5 results)
Research Products
(9 results)